Πέμπτη, 7 Ιουνίου 2018

Drazen Petrovic: Ο καλύτερος Ευρωπαίος σουτέρΜπορεί σήμερα οι Ευρωπαίοι guard να έχουν εξέχουσα θέση στον μαγικό κόσμο του NBA όμως δεν ήταν πάντα έτσι. Κάποτε ο Ευρωπαίος του NBA ήταν κάποιος βαρύς center με έφεση στην άμυνα και στα rebound (Vlade Divac καλή ώρα). Αυτός που άλλαξε το status quo ήταν ο Drazen Petrovic.

Ο Petrovic, ήταν Κροάτης guard που στην Ευρώπη το όνομα του ισοδυναμούσε με αυτό του Bird ή του Magic την δεκαετία του '80 στο NBA. Ένας από τους καλύτερους σουτέρ που είδαν ποτέ τα Ευρωπαϊκά γήπεδα αλλά και ένας μαέστρος της μπάλας. Στην Ευρώπη πήρε πολλούς τίτλους και αντιμετώπισε όλα τα μεγαθήρια του Ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Σύντομα το ταλέντο του πέρασα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Δυστυχώς το μπάσκετ εκεί είναι διαφορετικό. Εκείνη την εποχή το Αμερικάνικο μπάσκετ ήταν σκληρό στην άμυνα αλλά και καθόλου ανεκτικό σε άγνωστους guard από την Ευρώπη. Ευτυχώς οι Trailblazers στους οποίους έπαιζε τότε ο Drazen Petrovic τον έδιωξαν με ανταλλαγή ώστε να βρει την χρυσή ευκαιρία να δείξει ποιος είναι στους Nets.


Οι φίλαθλοι των Nets λάτρεψαν τον Petrovic και ο ίδιος τους χάρισε μαγικές στιγμές, αντιμετωπίζοντας τους πιο σκληρούς guard του NBA. Εκεί, στο New Jersey κέρδισε τον σεβασμό των αντιπάλων του καθώς απέδειξε πως η Ευρώπη μπορεί να μην έχει τους πιο αθλητικούς παίχτες όμως ξέρουν να βάζουν την μπάλα στο πλεκτό.


Δυστυχώς ο Drazen μας άφησε νωρίς, μόλις στα 28 του χρόνια, σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στις 7 Ιουνίου 1993. Οι φήμες λένε πως ήταν έτοιμος να υπογράψει με τον Παναθηναϊκό όμως όπως και να έχει το πράγμα το μπάσκετ έχασε έναν από τους καλύτερους αθλητές. 
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου