Κυριακή, 18 Φεβρουαρίου 2018

Time, what is time...Τον τελευταίο καιρό, εμφανίζονται όλο και περισσότερα βίντεο στο YouTube με επιστημονική θεματολογία. Το πρώτο που θυμάμαι ήταν το κανάλι του Mad Scientist, όμως από εκεί βρήκα το Astronio και την Καθημερινή Φυσική. Όλα αυτά τα κανάλια έχουν σαν θεμέλιο τους να εκλαϊκεύσουν  πολύπλοκες επιστημονικές έννοιες και να φέρουν πιο κοντά στον μέσο άνθρωπο την επιστήμη. Από όλο αυτό, δεν θα μπορούσε να λείπει ο κύριος "Πότε θα κάνεις καινούριο Μπραφ" Mikeius.

Στο τελευταίο του λοιπόν βίντεο κάνει αναφορά σε κάτι που ο άνθρωπος το ξοδεύει εδώ και χρόνια, περισσότερο και από το χρήμα, τον χρόνο. Δεν είχα σκεφτεί ποτέ πως κάποτε ο χρόνος ήταν μια γενικευμένη έννοια για τον άνθρωπο. Το βίντεο αυτό του Mikeius με έκανε να δικαιολογήσω τις προηγούμενες γενιές για τον αλόγιστα ξοδεμένα χρόνο τους.

Γιατί αυτό είναι μια παρατήρηση που είναι πέρα για πέρα αληθινή. Αν δούμε μια γενιά πριν θα παρατηρήσουμε πως οι γονείς μας δεν μετράνε τον χρόνο όσο η δικιά μου γενιά και σίγουρα δεν μετράν τον χρόνο όσο η επόμενη γενιά. Έτσι πολλές φορές μπορεί να δεις τις προηγούμενες γενιές να βρίσκονται σε παρέες και να μην εστιάζουν στο θέμα που θέλουν να αναπτύξουν αλλά να αναφέρουν ανούσια στοιχεία που δεν έχουν καμία σύνδεση με το τελικό αποτέλεσμα. 

Βλέποντας το βίντεο του Mikeius συμπεραίνω, έστω και λίγο βιαστικά, πως αυτό είναι το αποτέλεσμα που μετέδωσαν στους γονείς μας οι προηγούμενες γενιές (δηλαδή οι δικοί τους γονείς κλπ) τότε που ο χρόνος είχε μια γενική σχέση με την πραγματικότητα. Αυτή τη γενικευμένη άποψη για τον χρόνο την παρατηρούμε σε πολλές ταινίες των 80's όταν δύο άνθρωποι θέλουν να συναντηθούν. Δεν λένε για παράδειγμα "Θα τα πούμε στις 12:00" αλλά αντ' αυτού "Θα τα πούμε το μεσημέρι".

Από την άλλη πλευρά, ο ελεύθερος χρόνος που είχες στα 80's σε σχέση με τον χρόνο που έχεις το 2018 είναι λιγότερος ή για να το θέσω καλύτερα έχεις περισσότερα πράγματα που θέλεις να κάνεις τον ελεύθερο χρόνο σου το 2018 που το 1980 δεν υπήρχαν. Ταινίες, μουσική, σειρές, βιβλία, κόμικς, συγκεντρώσεις αλλά και ειδησεογραφία που τα καθημερινά γεγονότα θα μπορούσαν να γεμίσουν ολόκληρες βιβλιοθήκες. 

Το 2018 έχεις τόση πληροφορία που ο χρόνος πρέπει να αξιολογηθεί και να μετρηθεί. Σε αντίθεση με τα 80's που μπορούσες να αράξεις για ένα ποτάκι κάθε βράδυ χωρίς να ενδιαφέρεσαι για τον Τσέρνομπιλ ή για το νέο άλμπουμ των Metallica. Και δεν ήταν πως δεν ήθελες να μάθεις αλλά τότε ο μόνος τρόπος για να πάρεις νέες πληροφορίες ήταν οι ειδήσεις των δύο κρατικών καναλιών, που έπαιζαν σε συγκεκριμένες ώρες ή το αγαπημένο σου περιοδικό μουσικής που έβγαινε κάθε μήνα. Μέχρι δηλαδή την επόμενη ενημέρωση σου ο χρόνος σου ήταν πραγματικά ελεύθερος....και πεταμένος.

Βέβαια όλα αυτά τα γράφει ένας άνθρωπος που έχει μια σχέση αγάπης με τον χρόνο. Δεν μπορώ να σκεφτώ πως θα δώσω ραντεβού στις 18:00 και θα πάω 18:30 ή πως θα ξοδέψω χρόνο χωρίς να έχω προγραμματίσει πως θα ξοδέψω χρόνο. Ίσως όλα τα παραπάνω είναι απλά το παράπονο ενός ψυχαναγκαστικού με τον χρόνο ανθρώπου. Όπως και να έχει όμως ο χρόνος είναι σημαντικός για όλους και αναντικατάστατος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου