Δευτέρα, 8 Ιανουαρίου 2018

Οι σύγχρονες φεμινίστριεςΠριν ξεκινήσω την κριτική των δύο βίντεο να πω πως σαν άνθρωπος υποστηρίζω τους ανθρώπους που το Status Quo τους θέλει του περιθωρίου, είμαι υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών και της ισότητας και απέχω από οποιαδήποτε θρησκεία. Ό,τι θα πω παρακάτω θα το κάνω επειδή ένα μικρό μέρος των αντιπροσώπων του σύγχρονου φεμινιστικού κινήματος δεν μπορεί να καταλάβει απλά βασικά πράγματα που έχουν να κάνουν αποκλειστικά και μόνο με την κοινή λογική.


Σε αυτό λοιπόν το βίντεο η Μαρία Καλογεροπούλου θέλει να μας μιλήσει για ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες το 2017. Δεν βρίσκουν σουτιέν χωρίς push up (το οποίο μέχρι τη στιγμή που είδα αυτό το βίντεο αγνοούσα την ύπαρξη του) και αναγκάζουν τους εαυτούς τους να φοράν άβολα τεμάχια ρουχισμού. 

Στην αρχή θεώρησα πως θα έριχνε την ευθύνη στις μεγάλες εταιρίες και στο ότι δεν δείχνουν ενδιαφέρον προς τις απαιτήσεις των πελατών τους που τυγχάνει να έχουν μικρότερο στήθος. Τέλος πάντων δεν ξέρω τι περίμενα ακριβώς να ακούσω πάντως σίγουρα τίποτα δεν μπορούσε να με προετοιμάσει για το ρεσιτάλ μπούρδας και κοτσάνας από το στόμα μιας νέας κοπέλας που θεωρητικά έχει ανοιχτό μυαλό και κριτική σκέψη.

Σύμφωνα λοιπόν με την Μαρία Καλογεροπούλου ο λόγος που δεν βρίσκει σουτιέν να φορέσει είναι γιατί φταίνε οι άντρες. "Η αγορά" όπως λέει "κυριαρχείται από άνδρες". Και είναι αλήθεια. Σαν χθες θυμάμαι όταν από τα 16 μου χρόνια και έπειτα ξεκίνησα να φοράω σουτιέν. Επίσης θυμάμαι όλους τους πωλητές σε καταστήματα γυναικείων εσωρούχων (δεν το έχω ψάξει αλλά νομίζω πως είναι απειροελάχιστο το ποσοστό ανδρών πωλητών σε γυναικεία εσώρουχα, για ευνόητους λόγους) να μου προτείνουν να αγοράζω μόνο σουτιέν με push up. Επίσης έμαθα πως οι άνδρες δεν ενδιαφέρονται να βγάλουν πολλά λεφτά και δεν τους ενδιαφέρει τι προτιμάει το αγοραστικό κοινό. Εκείνοι θα πουλήσουν αυτό που θέλουν να δουν πάνω σε γυναίκα.

Λοιπόν Μαράκι άκου. Στον καπιταλισμό η οποιαδήποτε εταιρεία έχει σκοπό το κέρδος. Για να έχει κέρδος πρέπει να ικανοποιεί τους πελάτες και να ικανοποιεί την ζήτηση που υπάρχει. Αν τα σουτιεν με push up έχουν ζήτηση αυτά θα βγάλει το εργοστάσιο. Χέστηκε για το πως θα φαίνεσαι στους άλλους. Αυτό είναι κάτι που αφορά εσένα και όχι την εταιρεία. Αν νομίζεις πως οι άντρες θέλουν να βλέπουν παντού βυζιά και ελέγχουν την βιομηχανία ρούχων τότε εξήγησε μου γιατί δεν φοράν όλες οι γυναίκες μόνο κάλυμμα για την ρόγα τους; Γιατί σύμφωνα με την δικιά σου λογική αυτό θα ήθελε να βλέπει ο άντρας κάθε μέρα.

Η κορύφωση όμως του βίντεο έρχεται στο τέλος όταν περήφανη η Μαρία μας και γεμάτη επαναστατικό στόμφο βροντοφωνάζει απέναντι σε όλους τους άνδρες "Αν δεν σέβεσαι τα βυζιά μου η επανάσταση σου δεν με ενδιαφέρει". Πραγματικά την σκέφτηκες ώρα αυτή τη μαλακία ή την πέταξες σαν πορδή μετά από φασολάδα και ενώ έχεις κάτσει πάνω σε κρύο μάρμαρο για 3 ώρες. Είναι πολιτικό θέμα το σουτιέν και τα βυζιά σου; Μήπως είναι και κάποιο είδος πολίτικης ιδεολογίας, βυζονισμός ας πούμε; 

Ας δούμε όμως το δεύτερο βίντεο:Σε αυτό το βίντεο η Μαρία, αποφασισμένη να γίνει δασκάλα πρώτης δημοτικού μας μαθαίνει το Λόλα να ένα μήλο και τι είναι ένα αντικείμενο. Αφού το κατανοήσουμε αυτές τις βασικές έννοιες ξεκινάει η μαλακία. Η αντικειμενοποίηση της γυναίκας και η ισότητα. Μας λέει πως βρισκόμαστε σε σύγχυση και πως μπερδεύουμε την αντικειμενοποίηση της γυναίκας με το να την βρίσκουμε ελκυστική. 

Άκου κούκλα ό,τι και να πεις το ίδιο ισχύει και για τους άνδρες. Θες να δούμε πως είναι ο άνδρας που θεωρούν οι γυναίκες στην Ελλάδα πιο ελκυστικό:


Και μην μου πεις πως όλες οι γυναίκες στην Ελλάδα τον βρήκαν ελκυστικό για την ευφράδεια λόγου του και τις βαθυστόχαστες απόψεις του ή τα τραγούδια με στοίχους γεμάτα με νοήματα για την ζωή.


Από αυτή λοιπόν την πλευρά, από την άποψη της αντικειμενοποίησης μια γυναίκα έχει ακριβώς ότι και ένας άνδρας. Για την σύγχρονη διαφήμιση και το life style οι δύο είναι ένα κομμάτι κρέας για να πουληθεί το εκάστοτε προϊόν. Άρα δεν καταλαβαίνω το λόγο που επαναστάτης. Μάλιστα οι γυναίκες μοντέλα κερδίζουν περισσότερα χρήματα σε σχέση με τους άνδρες. Άρα σε αυτό το θέμα δεν θα έπρεπε να έχεις κανένα πρόβλημα. 

Μιλάς για "συνεχής απεικόνιση των γυναικών ως αντικείμενα των ανδρών". Που το είδες αυτό γραμμένο. Οκ, μπορεί να υπάρχουν πολλές τσόντες με τέτοιο θέμα όμως αυτά αποτελούν φαντασιώσεις και όχι πραγματικότητα (για να μην αναφέρω ξανά τους μεγαλύτερους μισθούς των γυναικών σε σχέση με τους άνδρες πορνοσταρ). Αλλά ποια είναι η "συνεχής απεικόνιση" που δείνχει ΜΟΝΟ την γυναίκα αντικείμενο ενός άνδρα; 

Αντικειμενοποίηση λες είναι να σε σχολιάζουν δυνατά και να σε παρενοχλούν όταν περπατάς μόνη στο δρόμο. Το ρήμα κλειδί είναι παρενοχλούν. Ξέρεις πότε δεν υπάρχει παρενόχληση. Όταν η γυναίκα που γίνεται το σχόλιο γουστάρει τον άνδρα που της το κάνει. Πως όμως θα φτάσουμε στο σημείο να ξέρει ο άνδρας αν η γυναίκα που του αρέσει ανταποκρίνεται αν δεν γίνει κάποιο σχόλιο. Αυτό ονομάζεται φλερτ και προφανώς αν μια γυναίκα δεν γουστάρει τον τρόπο του φλερτ ενός άνδρα μπορεί να τον απορρίψει. Δεν είναι αντικειμενοποίηση απλά είναι κάτι που εσύ δεν μπορείς να αντιληφθείς.

Για τις διαφημίσεις τα είπα παραπάνω. Τώρα ποιος σου είπε πως ο δημόσιος θηλασμός είναι άσεμνος δεν ξέρω εγώ πάντως δεν είπα τίποτα τέτοιο. Μάλιστα είμαι θετικός σε κάτι τέτοιο.

Στη συνέχεια πέφτεις σε ηλίθιο λάθος. Λες για "τρανς γυναίκα". Άκου μικρή, δεν ξέρω τι στο διάολο κουβαλάς μέσα στο μυαλό σου όμως δεν υπάρχει "τρανς γυναίκα". Υπάρχει απλά γυναίκα. Από τη στιγμή που έχει γυναικείο σώμα και θέλει να συμπεριφέρεται σαν γυναίκα, βλέπει τον εαυτό του ( αυτός ο άνθρωπος) σαν γυναίκα τότε είναι γυναίκα. 

"Αντικειμενοποίηση είναι όταν αποκαλείς μια γυναίκα με βάση τα γενετικά της όργανα". Αν δηλαδή σε πω μουνάρα είναι αντικειμενοποίηση ενώ αν σε πω κουκλάρα μου (άψυχο αντικείμενο) ή ζαρκάδι μου (ζώο)  ή γοργόνα μου (ανύπαρκτη) τότε είναι όλα καλά. Ο λόγος που υπάρχουν αυτοί οι χαρακτηρισμοί είναι για να εκφράσει ένας άνθρωπος τον θαυμασμό του για μια ωραία γυναίκα ή έναν άνδρα. Δεν σημαίνει τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο.

"Η οπτική γωνία στα πορνό είναι πάντα από την πλευρά του άνδρα". Ξέρεις όμως γιατί; Γιατί οι άνδρες βλέπουν περισσότερες τσόντες σε σχέση με τις γυναίκες. Υπάρχει μεγαλύτερο αγοραστικό κοινό. Και ακριβώς αυτός είναι και ο λόγος που οι γυναίκες πορνοσταρ βγάζουν περισσότερα λεφτά. Μάθε απλά οικονομικά, θα σου κάνει καλό. Επίσης μάθε κι άλλες γυναίκες να βλέπουν τσόντες και να απαιτούν να δουν βίντεο με τις φαντασιώσεις τους. Έτσι φτιάχνεις μια πορνοβιομηχανία όχι κλαψουρίζοντας σε ένα βίντεο στο youtube ότι δεν σας παίζουν τα άλλα παιδάκια.

Αν ψάξεις λίγο στα σχόλια θα δεις και χυδαία αρνητικά σχόλια γυναικών κάτω από τα βίντεο σου. Μήπως και οι γυναίκες σε αντικειμενοποιούν; Ή μήπως, λέω τώρα εγώ με το φτωχό, μικρό ανδρικό μυαλό μου λες βλακείες και δεν χρειάζεται να είναι κανένας άνδρας ή γυναίκα για να το καταλάβει.

Αυτή λοιπόν η κοπέλα είναι ένα παράδειγμα μιας σύγχρονης φεμινίστριας. Για όλα φταίνε οι άνδρες και εκεί τελειώνει η ανάλυση που κάνει. Όλοι θέλουν το κακό της, όλοι την βλέπουν αντικείμενο και άλλα τέτοια. Κατά ένα μέρος αυτές οι μοντέρνες φεμινίστριες έφεραν στην εξουσία τον Trump (δεν λέω πως αυτές φταίνε 100% όμως η νοοτροπία της μοντέρνας φεμινίστριας έπαιξε το δικό της ρόλο). Και ενώ το φεμινιστικό κίνημα έχει ιστορική σημασία και έχει πετύχει πολλά μέχρι τώρα κάτι ανίδεα παιδάκια σαν την κυρία Καλογεροπούλου κάνουν κακό στο ίδιο το κίνημα.

Πως θα πάρει κανείς στα σοβαρά μια γυναίκα που δηλώνει φεμινίστρια όταν στον μοντέρνο φεμινισμό κυριαρχούν τέτοιες ιδέες; Και γιατί να πάρεις στα σοβαρά δηλαδή μια μοντέρνα φεμινίστρια. Η λύση είναι απλή. Ο άνδρας φταίει για όλα. Θα πρέπει να εξαφανιστεί από τη γη για να ζήσουν οι γυναίκες επιτέλους σε ένα καθαρό κόσμο.

Δεν λέω πως οι γυναίκες δεν έχουν ακόμα δρόμο να διανύσουν για μια πραγματική ισότητα όμως έχουν χάσει το δρόμο τους. Υπάρχουν πολλά προβλήματα που οι γυναίκες πρέπει να λύσουν σε θεοκρατικές χώρες αλλά ακόμα και σε δυτικές (που σίγουρα τα πράγματα είναι καλύτερα). Μερικές φορές είναι αξιοθαύμαστο πως το φεμινιστικό κίνημα κατάφερε τόσα πολλά σε σχετικά μικρό διάστημα και τώρα με τέτοιες συμπεριφορές τίνει να γίνει ανέκδοτο στις παρέες. Είναι κρίμα.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου