Σάββατο, 8 Απριλίου 2017

Μπαμπά, τι είναι Main Frame;Στο έτος 2017 που διανύουμε, δεν νομίζω πως υπάρχει μορφωμένος άνθρωπος, στον πολιτισμένο κόσμο που να μην έχει δει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή. Είτε αυτό ονομάζεται τηλέφωνο ή PC η εμπειρία είναι σχεδόν αδύνατον να μην υπάρχει. Κάτι όμως οι περισσότεροι άνθρωποι μπορεί να αγνοούν είναι τα mainframes.

Τα mainframes μπορεί να χρησιμοποιούν την αρχιτεκτονική Von Neumann, όπως όλοι οι υπολογιστές, όμως είναι ένα ξεχωριστό hardware για ειδικές εργασίες που απαιτούν ταχύτητα και αξιοπιστία. Δεν θα βρεις mainframe σε μια μικρή εταιρεία με λίγους εργαζόμενους. Συνήθως τα mainframes "κάνουν παρέα" σε tech freaks που δουλεύουν σε μεγάλους οργανισμούς που οι απαιτήσεις είναι μεγαλύτερες. 

Για έναν μέσο άνθρωπο είναι δύσκολο ακόμα και να αποκτήσει ένα τέτοιο "μέταλλο". Το κόστος είναι μεγάλο για τις τσέπες των περισσοτέρων, κάτι απόλυτα λογικό αφού ακόμα και να το αποκτήσει κάποιος κοινός θνητός....δεν θα ξέρει τι ακριβώς να το κάνει αφού δεν προορίζεται για να ψάχνεις γκομενάκια στο facebook.

Η μαγεία με αυτά τα τεράστια μαντζαφλάρια είναι το πλήθος των επεξεργαστών που μπορούν να δεχτούν, η ευκολία να αλλάξεις ή να αφαιρέσεις τις διάφορες κάρτες του χωρίς να το καταλάβει κανένας χρήστης (κάτι σαν το hot swap σε raid δίσκους) και φυσικά είναι εν γένει διαφορετικότητα τους σε σχέση με ό,τι μπορεί να δει ένας απλός άνθρωπος σε σχέση με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Στα επόμενα βίντεο ακολουθεί μια καλύτερη ανάλυση και βίντεο με ένα Main Frame από το 1990 της IBM σε λειτουργία.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου