Κυριακή, 5 Μαρτίου 2017

Η κατάρα ενός εσωστρεφήΕίναι αλήθεια πως ανήκω στην κατηγορία των ανθρώπων που μπορεί εύκολα κάποιος να τους χαρακτηρίσει εσωστρεφείς. Πάντα ήμουν έτσι και πάντα θα είμαι. Δεν μου αρέσει να κοινωνικοποιούμαι και να βρίσκομαι ανάμεσα σε πολλούς ανθρώπους και πραγματικά προτιμώ ένα ήρεμο απόγευμα σπίτι μου συντροφιά με κάποιο βιβλίο ή ταινία παρά ξέφρενα πάρτι μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Φυσικά όλοι εμείς οι "καταραμένοι" εσωστρεφείς πολλές φορές παρεξηγούμαστε από τους εξωστρεφείς ως σνομπ, μειωμένης διανοητικότητας ή άνθρωποι με ελάχιστα ενδιαφέροντα όμως αυτό απέχει από την πραγματικότητα. Απλά δείχνουμε ιδιαίτερη προτίμηση στο να εστιάζουμε στις προσωπικές μας σκέψεις χωρίς απαραίτητα να τις εκφράζουμε άμεσα.

Δυστυχώς η φύση μας, μας αναγκάζει να μην εκφραζόμαστε το ίδιο εύκολα με έναν εξωστρεφή και αυτό δημιουργεί προβλήματα στις διαπροσωπικές μας σχέσεις. Δεν έχουμε το έμφυτο ένστικτο να εμπλακούμε σε καθημερινές συζητήσεις κάτι που πολλές φορές απομακρύνει τους ανθρώπους από κοντά μας και πολλές φορές μάλιστα μπορεί να χαρακτηριστούμε ψυχροί.

Η αλήθεια είναι πως στις περισσότερες περιπτώσεις μας αρέσει να είμαστε μόνοι αλλά σε καμία περίπτωση δεν μας  αρέσει να είμαστε μοναχικοί. Ο χρόνος που αφιερώνουμε στον εαυτό μας, όσο εγωιστικό και αν ακούγεται είναι σημαντικός. Είναι χρόνος που ένας εσωστρεφής φορτίζει τις μπαταρίες του, τακτοποιεί τις σκέψεις του και ετοιμάζει τον εαυτό του ώστε να αντιμετωπίσει τον έξω κόσμο. Όμως θέλουμε να ξέρουμε πως υπάρχει έξω κόσμος για εμάς. Πως υπάρχουν φίλοι και αγαπημένα πρόσωπα που νοιάζονται για μας και εμείς νοιαζόμαστε γι αυτούς. Και εδώ είναι το μεγάλο πρόβλημα.

Αν χρειάζεσαι χρόνο για τον εαυτό σου αναγκαστικά πρέπει να απομακρυνθείς από τον κόσμο και αν απομακρυνθείς από τον κόσμο τότε ο κόσμος απομακρύνεται από σένα. Έτσι πολλές φορές μπορεί να μείνεις μόνος αλλά και μοναχικός. Όχι φυσικά από επιλογή αλλά γιατί οι ρυθμοί της κοινωνίας δεν ευνοούν συνήθως την εσωστρέφεια. 

Σε άλλες περιπτώσεις πάλι μπορεί να είμαστε έξω από τα νερά μας γιατί μπορεί να μην ξέρουμε τον κώδικα επικοινωνίας κάποιας συγκεκριμένης κατάστασης. Αυτό δεν είναι ποτέ πρόβλημα για έναν εξωστρεφή αφού θα μιλήσει, θα κάνει αστεία ή θα ρωτήσει για να μάθει αυτόν τον κώδικα. Εμείς οι εσωστρεφείς από την άλλη θέλουμε να τον ανακαλύψουμε μόνοι μας. Όχι γιατί ντρεπόμαστε να ρωτήσουμε αλλά γιατί απλά το μυαλό μας λειτουργεί με την βοήθεια της ανακάλυψης και της έρευνας. Αυτό μας κάνει πιο αργούς και δυσκίνητους στο περιβάλλον μας.

Ο κόσμος που ζούμε δεν είναι φτιαγμένος για εμάς τους εσωστρεφείς. Όμως δεν είμαστε σνομπ εξωγήινοι που ήρθαμε σε αυτόν τον πλανήτη για να τον μελετήσουμε. Είμαστε άνθρωποι με αδυναμίες και αν για κάποιους είναι βασικό να μπορούν να έχουν 200 φίλους και να είναι κάθε βράδυ έξω για εμάς είναι σημαντικό να έχουμε λίγους φίλους και να μπορούμε να εστιάζουμε και να αναλύουμε τις σκέψεις μας. Δεν είμαστε ερημίτες, δεν είμαστε ρομπότ. Απλά λίγο διαφορετικοί...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου