Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Δέκα διάσημοι που δεν ήταν...αυτό που πιστεύουμε πως ήτανΑν και έχω κάποιες ιστορικές φυσιογνωμίες ως πρότυπα στη ζωή μου (όπως για παράδειγμα ο Τέσλα ή ο Σωκράτης) δεν αφήνω τον εαυτό μου να τους εξιδανικεύσει. Δυστυχώς από την εμπειρία μου στο ανθρώπινο είδος έχω καταλάβει πως κανένας άνθρωπος δεν είναι τόσο καλός όσο λένε οι επόμενες γενιές ή ο μύθος του πως είναι.

Δεν υπάρχει άνθρωπος που να είναι απόλυτα ειλικρινής, απόλυτα σοφός ή απόλυτα ηθικός. Αυτή είναι η εξιδανικευμένη εικόνα που φτιάχνουν οι άνθρωποι για μια σημαντική προσωπικότητα της ανθρώπινης ιστορίας, κάτι που οδηγεί στο ψέμα και στο μύθο. Όταν λοιπόν έχουμε έναν μύθο που πιστεύουμε για μια προσωπικότητα είναι δύσκολο να πιστέψουμε πως μπορεί αυτή η προσωπικότητα κάποτε να έκανε κάτι διαφορετικό από αυτό που την έχουμε εξιδανικευσει. Άρα δεν κρατάμε την αλήθεια από το κάθε πρόσωπο αλλά την φανταστική εικόνα του κάτι που σημαίνει πως θα μπορούσαμε αν πλάσουμε εμείς οι ίδιοι ένα φανταστικό πρόσωπο και αν το λατρεύουμε. Όπως δηλαδή κάνουν οι θρησκείες.

Η αλήθεια λοιπόν πρέπει να λέγεται όχι απλά γιατί είναι η αλήθεια αλλά και γιατί πρέπει να καταλάβουμε πως ακόμα και οι πραγματικοί "υπεράνθρωποι" της ανθρώπινης ιστορίας είναι ή ήταν απλοί άνθρωποι που είχαν τα λάθη τους και τις αδυναμίες τους. Ας δούμε μερικές τέτοιες περιπτώσεις: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου