Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου 2017

Το ψέμα της μουσικής βιομηχανίαςΕίναι αλήθεια πως η τεχνολογία έχει προχωρήσει αρκετά ώστε να μπορεί να διορθώνει τις φωνητικές ατέλειες των τραγουδιστών και το τελικό προϊόν που θα αγοράσεις για να ακούσεις να είναι πιο σωστό στο αυτή σου. Όμως σίγουρα μπορείς να ακούσεις την πραγματική φωνή ενός καλλιτέχνη όταν αποφασίσεις να τον ακούσεις ζωντανά. Λάθος!

Το να ακούσεις έναν τραγουδιστή ζωντανά δεν σου εξασφαλίζει πως θα ακούσεις την δικιά του ανεπεξέργαστη φωνή. Σίγουρα υπάρχουν τραγουδιστές που δεν τραγουδάνε playback στις ζωντανές τους εμφανίσεις αλλά νομίζω αυτοί είναι είτε μικρότερης εμβέλειας (Έλληνες τραγουδιστές που τραγουδάνε σε μαγαζιά για παράδειγμα) ή συνειδητοποιημένοι καλλιτέχνες που δεν συνάδουν με τα trends της εποχής.

Και εντάξει καταλαβαίνω πως οι pop τραγουδιστές, τα μεγάλα ονόματα, δεν τραγουδάνε μόνο αλλά χορεύουν ώστε να παρουσιάσουν ένα καλύτερο θέαμα στο κοινό. Καταλαβαίνω πως είναι δύσκολο να τα κάνεις και τα δύο ταυτόχρονο όμως αν δεχθούμε πως το τραγούδι είναι εμπορικό προϊόν τότε ο καλλιτέχνης που σου υπόσχεται live ενώ τραγουδάει playback δεν σου προσφέρει αυτό που σου διαφημίζει. Είναι σαν να αγοράζεις τσίχλες με γεύση φράουλα και τελικά να είναι τυπική μαστίχα.

Αν όμως ο καθένας μπορεί να φτιάξει τη φωνή του ώστε να τραγουδάει σωστά τότε ποιος μπορεί να γίνει τραγουδιστής; Σίγουρα δεν χρειάζεται φωνή. Άρα ο μισός πληθυσμός της γης θα μπορούσε να ασχοληθεί με το τραγούδι επαγγελματικά. Η σύγχρονη βιομηχανία της μουσικής δεν εξαρτάται από τις καλές φωνές αλλά από την ωραία εμφάνιση και το image που προωθεί ο κάθε καλλιτέχνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου