Τετάρτη, 2 Νοεμβρίου 2016

Πως να ανεβάσεις κώδικα στο github


Το github είναι μια τεράστια πηγή κώδικα, ελεύθερο για οποιονδήποτε θέλει είτε να διαβάσει τον κώδικα κάποιου προγράμματος ή για να κατεβάσει κάποιο πρόγραμμα και να το τροποποιήσει. Ταυτόχρονα σου δίνεται η δυνατότητα να ανεβάσεις κι εσύ τον δικό σου κώδικα ώστε να τον μοιραστείς με όλο το κόσμο. Πως όμως μπορείς να το κάνεις αυτό;

Αρχικά είναι το απλό για το 2016 να φτιάξεις έναν λογαριασμό στο github. Δίνεις τα στοιχεία σου και έτοιμος. Αφού λοιπόν ολοκληρώσεις αυτή την απλή διαδικασία ξεκινάς ένα νέο project. Πατάς λοιπόν στο Start new project και πας στην επόμενη οθόνη. Εκεί δίνεις ένα όνομα στο project σου. Μετά πατάς το Create repository. Μόλις έφτιαξες ένα repository για τον πηγαίο κώδικα του project σου.

Τώρα όμως αρχίζουν τα δύσκολα. Πως ανεβάζεις αρχεία. Το github δεν είναι μια υπηρεσία που απλά ανεβάζεις τα αρχεία σου στο cloud. Ελέγχει τον κώδικα που έχεις γράψει και μπορεί να επισημάνει τις αλλαγές που έχεις κάνει. Ο λόγος είναι κυρίως για να μπορεί μια ομάδα να βλέπει τι αλλαγές έχουν γίνει στον κώδικα και να έχει ο leader του project καλύτερο έλεγχο. 

Ο τρόπος που θα περιγράψω αφορά σε λειτουργικό linux όμως από γραμμή εντολών υποθέτω πως θα είναι ίδιος και σε windows. Αρχικά πρέπει να έχεις εγκαταστήσει στον υπολογιστή σου το github. Ανάλογα λοιπόν με την διανομή δίνεις την εντολή sudo get-apt install git. Αυτό αρκεί για να κάνεις την εγκατάσταση.

Αφού λοιπόν γίνει η εγκατάσταση επιστρέφεις στο site και στο repository του project που μόλις έφτιαξες. Εκεί το site θα σου έχει δώσει όλες τις εντολές για να "κατεβάσεις" το project στο δίσκο σου τοπικά. Για χάρη οργάνωσης φτιάχνεις έναν φάκελο με το όνομα του porject σου στο δίσκο και αφού μπεις στο φάκελο δίνεις τις εντολές που σου γράφει. Συνήθως είναι κάπως έτσι:

git clone https://github.com/username/project.git


Αφού λοιπόν έχεις κατεβάσει το κλώνο του project σου είτε ξεκινάς να γράφεις τον κώδικα σου σε αυτό το φάκελό ή αντιγραφείς τα αρχεία που θες να στείλεις στο github. Μόλις τελειώσεις χτυπάς στο πληκτρολόγιο σου τις τρεις παρακάτω χαρακτηριστικές εντολές:

git add *
git commit -m "my first commit"
git push


Αυτό ήταν όλο. Μόλις ανέβασες τα πρώτα σου αρχεία. Από το σημείο αυτό και μετά κάθε φορά που κάνεις κάποια αλλαγή στο κώδικα σου ή στα αρχεία σου πατάς αυτές τις τρεις εντολές και τα αρχεία σου θα ανεβαίνουν στο github.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου