Κυριακή, 2 Οκτωβρίου 2016

Ghostbusters (2016)


Πριν μερικούς μήνες είχε κυκλοφορήσει στο Internet το trailer της ταινίας Ghostbusters, του remake της παλιάς καλής κλασικής ταινίας. Οι αντιδράσεις ήταν ως επί των πλείστων αρνητικές τόσο για την αλλαγή του φύλλου των πρωταγωνιστών (από 4 άντρες σε 4 γυναίκες) αλλά και για ο γενικότερο χιούμορ που δεν φάνηκε καθόλου στο trailer. Η ταινία τελικά βγήκε στους κινηματογράφους και τώρα ήρθε η ώρα να την κρίνουμε.

Εμένα προσωπικά δεν με πείραξε καθόλου το γεγονός ότι οι τέσσερις νέοι Ghostbusters είναι γυναίκες. Μάλιστα το βρήκα καλή ιδέα. Αυτό που δεν μου άρεσε καθόλου όμως ήταν πως δεν έγινε με τέτοιο τρόπο ώστε οι νέοι Ghostbusters να είναι στο ίδιο Universe με τους παλιούς. Θα ήθελα λοιπόν να έβλεπα οι παλιοί Ghostbusters να δίνουν τη σκυτάλη στους νέους Ghostbusters και όλα να ανήκουν στο ίδιο Universe. Δυστυχώς οι δημιουργοί είχαν άλλη γνώμη.

Οι ηθοποιοί που ενσαρκώνουν τους νέους Ghostbusters είναι καλοί. Αρκετά γενικευμένο αλλά δεν είναι κάτι εξαιρετικό. Έχει φυσικά ο κάθε Ghostbuster την δικιά του προσωπικότητα, όμως δεν ξέρω αν φταίει η εκτέλεση η το ίδιο το σενάριο, αφού στο τέλος κάτι δεν είναι παρών ώστε να σε κάνει να θες να την ξαναδείς την ταινία. Ένας από τους ενδιαφέροντες χαρακτήρες της ταινίας, κυρίως εξ αιτίας της γενικότερης αφέλειας του, δεν είναι καν από τις Ghostbusters. Είναι ο χαζούλης γραμματέας τους, ο οποίος δίνει κάποιες στιγμές γέλιου.

Τα εφέ έχουν κριθεί αρνητικά σε μεγάλο βαθμό σε αυτή τη ταινία. Εγώ, δεν βρήκα κάτι αρνητικό και κάνουν τη δουλειά τους. Δεν είναι state of the art αλλά δεν χρειάζεται να είναι state of the art. Μιλάμε για μια κωμωδία άρα τα εφέ δεν θα έπρεπε να είναι στο προσκήνιο της κριτικής. 

Το σενάριο είναι επίσης καλό. Δεν είναι τέλειο, είναι καλό. Έχουμε δει χειρότερες ταινίες σεναριακά και το remake των Ghostbusters περνάει το τεστ. Σαν κωμωδία τώρα είναι στιγμές που θα γελάσεις και άλλες που δεν θα γελάσεις καθόλου με τα αστεία. Είναι 50 - 50 το χιούμορ. Οι σκηνές με τους ηθοποιούς των παλιών Ghostbusters, που εδώ ενσαρκώνουν άλλους ρόλους, δεν δίνουν γέλιο. Για την ακρίβεια δεν ξέρεις αν θα πρέπει να γελάσεις ή όχι, άρα σαν τελικό αποτέλεσμα δεν λειτούργησαν καθόλου.

Ένα από τα θετικά των νέων Ghostbusters είναι ο εξοπλισμός τους. Στη παλιά εκδοχή, οι Ghostbusters κουνούσαν τα μεγάλα μαρκούτσια πρωτονίου μπροστά στα φαντάσματα και τα έπιαναν. Στη σύγχρονη εκδοχή, ο εξοπλισμός των Ghostbusters έχει βελτιωθεί και έχουν στη φαρέτρα τους χειροβομβίδες και τη δυνατότητα να δίνουν γροθιές στα φαντάσματα. Άρα η μάχη με τα πνεύματα έγινε πιο action, κάτι που το βλέπω θετικά.

Συνολικά είναι μια μέτρια ταινία που δεν νομίζω να αξίζει το γενικότερο κράξιμο που έφαγε από το ξεκίνημα. Όμως αν αναλογιστούμε πως και το πρώτο Ghostbusters ήταν εντελώς τυχαία επιτυχία (απόδειξή πως το δεύτερο, από τους ίδιους δημιουργούς, δεν ήταν εξίσου καλό με το πρώτο) οι δημιουργοί του νέου Ghostbusters τα πήγαν καλά. Δεν είναι εύκολο να σταθείς απέναντι σε ένα μεγαθήριο της κωμωδίας όπως αυτό της πρώτης ταινίας. Θα μπορούσα να πω πως κάποιος μπορεί να τη δει ένα απόγευμα που θέλει να χαλαρώσει λίγο με μια τυπική κωμωδία της σειράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου