Σάββατο, 29 Οκτωβρίου 2016

Το decentralized δίκτυο του ZeroNet. Μια νέα εποχή στη μετάδοση πληροφορίας;


Είναι αλήθεια πως όλα τα sites που υπάρχουν στο ίντερνετ μπορούν να κλείσουν οποιαδήποτε στιγμή κάποιος από αυτούς που διοικούν αυτό το κόσμο αποφασίσει πως δεν πρέπει να υπάρχει κάποια πληροφορία δημόσια. Είναι εμφανές σε δικτατορικά καθεστώτα, όπου μια κυβέρνηση μπορεί να κλείσει κάποιο site που γράφει άρθρα εναντίον της και λιγότερο εμφανές σε "δημοκρατίες" όπου μπορεί ο χορηγός κάποιου πολιτικού να ζητήσει να κατέβει κάτι που με κάποιο τρόπο επηρεάζει τα κέρδη του.

Όσο και αν θεωρούμε πως η πληροφορία στο ίντερνετ είναι ελεύθερη και υπάρχει ελευθερία του λόγου δεν ανταποκρίνεται 100% στην πραγματικότητα. Ναι μπορεί κάποιος να γράψει τη γνώμη του αν όμως η γνώμη του γίνει γνωστή σε μεγάλη μάζα του κόσμου και δεν εξυπηρετεί κάποια συμφέροντα τότε μπορεί να αναγκαστεί ο ιδιοκτήτης της σελίδας να κατεβάσει το υλικό του, ακόμα και να έχει προβλήματα με τον νόμο. Αυτό το πρόβλημα έρχεται να λύση το zeronet.

Η λογική του είναι έξυπνη αφού ουσιαστικά αντιγράφει την λογική των torrents. Αν μπεις σε κάποιο site που χρησιμοποιεί αυτή την τεχνολογία, τότε έχεις κι εσύ ένα αντίγραφο αυτού του site και κάνεις seed το site αυτό σε όποιον θελήσει να μπει. Όπως λοιπόν στα torrents υπάρχει ένα αρχείο .torrent που ουσιαστικά παρέχει πληροφορία σχετικά με το αρχείο το οποίο θέλεις να κατεβάσεις, έτσι κι εδώ έχουμε το content.json που ουσιαστικά έχει μια λίστα σε μορφή json με τα απαραίτητα αρχεία που πρέπει να κατεβάσει το zeronet ώστε να δεις την ιστοσελίδα.

Όταν ο δημιουργός της ιστοσελίδας κάνει κάποια αλλαγή τότε το πρόγραμμα ανανεώνει σε όλους τους seeders το αρχείο json και τους δίνει μόνο τα αρχεία που άλλαξαν. Για να εξασφαλισθεί η αλλαγή των αρχείων του site μόνο από τον δημιουργό του, γίνεται η χρήση ασύμμετρης κρυπτογραφίας με private και public κλειδί. Κανένας δεν μπορεί να αλλάξει τα αρχεία σου αν δεν έχει το private κλειδί σου.Μπορείς να συνδεθείς σε κάποιο blog ή forum που χρησιμοποιεί την τεχνολογία zeronet με την χρήση ενός zero ID, ένα cypher το οποίο είναι το δικό σου προσωπικό αποτύπωμα. 

Το όλο εγχείρημα έχει μεγάλο ενδιαφέρον αφού πραγματικά δεν υπάρχει κάποιος κεντρικός υπολογιστής που να σερβίρει υλικό στους clients αλλά ένα σύστημα διασυνδεδεμένων υπολογιστών. Βέβαια αυτό έχει ως αρνητικό πως πρέπει ο χρήστης να κάνει host τα αρχεία του κάθε site, κάτι που σημαίνει πως πρέπει να έχει αρκετά μεγάλο δίσκο. Φυσικά οι δίσκοι στις μέρες μας είναι αρκετά μεγάλοι όμως τι θα μπορούσε να συμβεί αν η τεχνολογία αυτή γινόταν το standard για όλα τα web sites. Αλλά αυτό είναι το δεύτερο αρνητικό της τεχνολογίας.

Το να πεις σε έναν μέσο χρήστη που θέλει να μπει στο facebook πως θα ήταν καλό να χρησιμοποιεί μια τέτοια τεχνολογία είναι σαν να προσπαθείς να πείσεις έναν 80 χρονό Χριστιανό πως δεν υπάρχει θεός. Το να βάλει ένα ακόμα πρόγραμμα στον υπολογιστή του θα είναι γι αυτόν ένα ακόμα βήμα που δεν θα θέλει να κάνει. Όμως φυσικά η τεχνολογία αυτή δεν αναφέρεται στον μέσο χρήστη.

Η τεχνολογία αυτή αναφέρεται σε ένα κλειστό κύκλο χρηστών που θα ήθελαν να δουν διάφορα περίεργα sites που το google δεν θα τους τα έδειχνε ποτέ. Επίσης αναφέρεται σε χρήστες οι οποίοι φοβούνται να πουν την γνώμη τους δημόσια και ανοιχτά γιατί μπορεί να έχουν προβλήματα με τον νόμο. Αυτό με τη σειρά του είναι δίκοπο μαχαίρι γιατί θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ώστε να κάνεις κριτική σε καθεστώτα αλλά και να ανταλλάξεις υλικό παιδικής πορνογραφίας.

Σίγουρα έχει ενδιαφέρον σαν εγχείρημα και θα ήθελα να δω πως θα εξελιχθεί τόσο από πλευράς τεχνολογίας όσο και από πλευράς χρηστών. Θα χρησιμοποιηθεί από αρκετούς χρήστες όσο το TOR ή τα torrents ή θα ξεχαστεί όπως πολλά άλλα εγχειρήματα. Σίγουρα ο δημιουργός βρήκε έναν έξυπνο τρόπο για να παρακάμψει το κλασικό μοντέλο server - client όμως νομίζω πως έχει ακόμα μέλλον. Θεωρώ πως το βασικό για την επιτυχία του zeronet είναι το αν τελικά κάποιος θα μπορέσει να βρει πληροφορία σε αυτό το δίκτυο που δεν μπορεί να τη βρει με το συμβατικό μοντέλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου