Πέμπτη, 8 Σεπτεμβρίου 2016

Οι Ταλιμπαν ΆθεοιΠριν μερικές ημέρες ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά και το internet έπαθε σοκ με το αν τελικά μπορούν στα σχολεία να κάνουν ή όχι την προσευχή. Αν είναι νόμιμο. Αν υπάρχουν νόμοι γι αυτό. Η άποψη μου είναι πάγια σ αυτό το ζήτημα και θεωρώ πως οι προσευχές πρέπει να τις κάνει κάποιος εκεί που είναι και ο φυσικός χώρος της θρησκείας, στην εκκλησία της πίστης που ακολουθείς. Όμως το όλο θέμα έβγαλε στην επιφάνεια και ένα άλλο πρόσωπο των Ελλήνων άθεων. Αυτό του ταλιμπάν άθεου.

Υπάρχει λοιπόν η λογική πως όχι μόνο να μην κάνει κάποιος την προσευχή του αλλά να απαγορευτούν οι θρησκείες γενικά. Το πρόβλημα σε αυτό είναι η λέξη "απαγόρευση". Δεν μπορείς να απαγορεύσεις κάτι τέτοιο στους ανθρώπους. Δεν μπορείς με νόμο να απαγορεύσεις στους ανθρώπους να πιστεύουν σε κάποια θρησκεία ή να μην πιστεύουν. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να έρθει μόνο του, ψάχνοντας, ερευνώντας και παραδέχοντας τα κακώς κείμενα των ιερών κειμένων. Η επιβολή μιας κρατικής αθεΐας είναι αντιδημοκρατική και θυμίζει άλλα καθεστώτα. Αλλά μάλλον κάποιοι ξεχνάνε πως γεννήθηκαν σε Χριστιανικές οικογένειες και ήταν υποχρεωμένοι να υπακούουν σε νόμους ενός αόρατου όντος. Μάλλον κάποιοι ξέχασαν πως αντέδρασε το περιβάλλον τους όταν είπαν πως δεν πιστεύουν στην ύπαρξη ανώτατου όντος που καθορίζει τις ζωές μας.

Αν θέλεις η χώρα που ζεις να είναι δημοκρατική θα πρέπει να κατοχυρώνετε συνταγματικά η ανεξιθρησκεία. Στην Ελλάδα ακόμα αυτό δεν έχει γίνει στο 100%. Όποιος έχει διαβάσει το ελληνικό σύνταγμα σίγουρα έχει διαβάσει στις πρώτες σελίδες του πως αναγράφει την επικρατέστερη θρησκεία μας. Παρά λοιπόν αυτής της παραγράφου, παρακάτω λέει πως ο καθένας μπορεί να πιστεύει σε όποια θρησκεία θέλει. Πως ακριβώς το σύνταγμα μπορεί να βγάλει σε κάθε στιγμή την στατιστική έρευνα και μελέτη για το ποια είναι η επικρατέστερη θρησκεία; Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Μπορεί το σχολείο να επιβάλει την πρωινή προσευχή απλά και μόνο επειδή ο Χριστιανισμός είναι η "επικρατέστερη θρησκεία";  Μπορεί δηλαδή να επιβάλει την κοινωνική πίεση στους αλλόθρησκους ή στους άθεους απλά και μόνο επειδή το λέει το σύνταγμα όταν παρακάτω λέει πως μπορείς να πιστεύεις σε όποια θρησκεία θέλεις; Μήπως το "επικρατέστερη" δίνει το δικαίωμα της έμμεσης επιβολής θρησκείας στους Έλληνες πολίτες και κατοχυρώνει τον δεσμό της Χριστιανικής εκκλησίας με το κράτος;

Θεωρώ πως ο καλύτερος τρόπος να απαλλαγούμε από την θεοκρατία στην οποία ζει για χρόνια η Ελλάδα είναι να αλλάξει το σύνταγμα σε σχέση με αυτό το θέμα. Όχι φυσικά να επιβληθεί η αθεΐα αλλά να μην υπάρχουν παρανοήσεις τύπου "εσύ πρέπει να υποταχτείς στη θρησκεία μου γιατί οι περισσότεροι αυτή τη θρησκεία ακολουθούν". Οι νόμοι του κράτους και οι νόμοι του Θεού (ή των Θεών) πρέπει να είναι δύο ξεχωριστά πράγματα και δεν μπορούν να συγχέονται. Θα πρέπει ο καθένας να ασκεί αυτό που πιστεύει όσο είναι στα πλαίσια της νομιμότητας των νόμων του κράτους.

Μπορεί ο κάθε άνθρωπος να χλευάσει τα θρησκευτικά πιστεύω κάποιοι άλλου; Φυσικά, όσο υπάρχει ελευθερία του λόγου. Είναι αυτό προσβολή στη θρησκεία. Μπορεί και να είναι όμως τι σημαίνει αυτό. Θα πρέπει το κάθε κράτος να φυλακίζει κάποιον που ασκεί κριτική σε προφητείες και ανοησίες που μπορεί να διδάσκει η κάθε θρησκεία. Αν εγώ βρίσω τον οποιοδήποτε Θεό δεν μπορεί το κράτος να με πάει στα δικαστήρια, έβρισα κάποιο ον που δεν μπορεί να παρουσιαστεί στο δικαστήριο, δεν υπάρχει απόδειξη ύπαρξης και κατά συνέπεια δεν θα έπρεπε κανένα δικαστήριο να μπορεί να με δικάσει. Πως θα μπορούσε άλλωστε να με δικάσει αν έβριζα τον Γκάνταλφ τον λευκό ή τον Σποκ. Όσο και προσκολλημένοι και αν είναι κάποιοι σε αυτές τις μυθοπλασίες δεν μπορούν να με σύρουν στα δικαστήρια για προσβολή σε κάτι που δεν υπάρχει. Όσο βαθιά και αν είναι η πίστη τους. 

Η πίστη στην ύπαρξη ανώτερου όντος είναι προσωπικό θέμα του καθενός και δεν μπορεί κανένας νόμος να ορίσει αν είναι θρησκεία ή όχι. Αν εγώ πιστεύω πως υπάρχει ένα άλογο που σέρνει την επίπεδη γη στο φάσμα του χρόνου τότε αυτό αποτελεί την δικιά μου θεώρηση του κόσμου. Είναι θρησκεία; Ναι, είναι η δικιά μου προσωπική θρησκεία και κανένας δεν μπορεί να με εμποδίσει. Ακόμα και αν είμαι ο μοναδικός που μπορεί να το πιστεύει αυτό. 

Οι ταλιμπαν άθεοι λοιπόν θέλουν να μην υπάρχει πουθενά αυτή η ένδειξη θρησκείας. Μήπως όμως αυτή η προσκόλληση μας κάνει παρανοϊκούς; Δεν θέλω να επιβληθεί σε κανέναν μια θρησκεία ή η έλλειψη θρησκείας γιατί έχω ζήσει σε μια χώρα που έμμεσα επιβάλει τη θρησκεία. Θέλω ο καθένας να πιστεύει αυτό που θέλει όσο είναι στα πλαίσια των νόμων των ανθρώπων. Άλλωστε πόσο αληθινό θα ήταν να έλεγαν όλοι πως είναι άθεοι όταν κρυφά μέσα τους πιστεύουν σε κάποιο Θεό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου