Δευτέρα, 18 Ιουλίου 2016

Pockemon GO: Η νέα τρέλα


Η νέα τρέλα των τελευταίων εβδομάδων ακούει στο όνομα Pockemon GO! Τι είναι όμως το Pockemon GO; Είναι ένα νέο παιχνίδι που κάνει χρήση της επαυξημένης πραγματικότητας και βασίζεται στο κόσμο του γνωστού Pockemon. Ο παίχτης φορτώνει το παιχνίδι στο κινητό του (μαζί με κάμποσα GB από τον πάροχο του καθώς και μεθόδους για να επαναφορτίζει τη μπαταρία του) και βγαίνει στον έξω, πραγματικό κόσμο και να μαζέψει εικονικά Pockemon. Οι χάρτες στο κινητό του τον ενημερώνουν που είναι τα Pockemon και πάει στο σημείο εκείνο για να προσπαθήσει να τα μαζέψει.

Αν κάποιος έχει δει τη σειρά Pockemon ή έστω ξέρει σε γενικές γραμμές τι είναι η σειρά (όπως εγώ που δεν το έχω δει ποτέ) θα καταλάβει πως πρόκειται για αναπαράσταση της σειράς στον πραγματικό κόσμο με την διαφορά πως δεν κάθεσαι στην ασφάλεια του σπιτιού σου αλλά βγαίνεις στον έξω κόσμο για να παίξεις. Αυτό δεν ήθελαν οι γονείς τόσα χρόνια. Ε, τελικά έγινε. Βγήκαμε έξω από τα σπίτια μας!

Όμως ποιο είναι το κοινό που απευθύνεται αυτό το παιχνίδι; Εδώ υπάρχει το εξής παράδοξο. Σίγουρα το κοινό που εστιάζει είναι οι μικρότερες ηλικίες όμως για να μπορέσεις να πιάσεις τα σπάνια Pockemon θα πρέπει να έχεις τη δυνατότητα να ταξιδέψεις. Ένα παιδί 8 - 15 χρονών δεν μπορεί να πάρει το αυτοκίνητο του και να πάει σε σαφάρι Pockemon. Τα Pockemon που θα μπορεί να πιάσει θα είναι κοντά στη γειτονιά του. Οι μεγαλύτερες ηλικίες, αυτοί δηλαδή που μεγάλωσαν με το συγκεκριμένο anime έχουν μεγαλώσει αρκετά για να βγουν σε σαφάρι και ο χρόνος είναι συνήθως περιορισμένος αφού οι περισσότεροι έχουν φτάσει κοντά στα 30 και έχουν δουλειά και οικογένεια. Το target group όμως που έχει κάνει το παιχνίδι αυτό να απογειωθεί είναι κυρίως οι 18 - 24. Σε αυτή την ηλικία έχεις αρκετό χρόνο για σκότωμα (φοιτητές γαρ) και έχεις τη δυνατότητα να ταξιδέψεις.

Η τεχνολογία του παιχνιδιού έχει ενδιαφέρον αφού κάνει χρήση αρκετών υπηρεσιών της google. Το παιχνίδι δεν βασίζεται μόνο στον χάρτη αλλά και στα καιρικά φαινόμενα. Έτσι άλλα Pockemon θα βρεις αν βρέχει, άλλα αν χιονίζει και άλλα αν έχει ήλιο. Ακόμα και η τοποθεσία παίζει ρόλο. Σε ένα νεκροταφείο για παράδειγμα θα βρεις Pockemon που έχουν ως θέμα τα φαντάσματα.

Αυτή τη στιγμή το Pockemon GO έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες των δημιουργών του αφού οι servers αυτή τη στιγμή δεν έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετήσουν όλους τους χρήστες που παίζουν αυτή τη στιγμή. Υποθέτω πως σύντομα αυτό το πρόβλημα θα διορθωθεί όμως μετά τι; Για πόσο θα μπορείς να κάνεις το κόσμο να ψάχνει για Pockemon; Για να το πετύχουν αυτό θα πρέπει να δίνουν συχνά updates. Θα πρέπει να αναβαθμίζουν όχι μόνο τη λειτουργικότητα του παιχνιδιού αλλά και το gameplay του. Νομίζω πως έχουμε πολλά ακόμα να δούμε.

Σε επίπεδο διαφήμισης τώρα το παιχνίδι είναι ιδανικό. Θα μπορούσε η κάθε πιτσαρία ή χαμπουργκεράδικο να διάθεση ένα ποσό ώστε να έχουν μέσα στο μαγαζί τους περισσότερα Pockemon ή κάτι ανάλογο τύπου φάε αυτή τη πίτσα για να εμφανιστεί το Pockemon που ψάχνεις. Για την ώρα δεν υπάρχει κάτι τέτοιο όμως πιστεύω πως σύντομα θα μπουν στο παιχνίδι και οι διαφημίσεις.

Σε γενικές γραμμές το Pockemon Go τόσο σαν τεχνολογία όσο και σαν μόδα έχει ενδιαφέρον. Τα παιχνίδια που μπορούν να βγουν με αυτή τη τεχνολογία είναι πολλά. Σκέψου πχ να παίρνεις τον ρόλο του Batman που κυνηγάει εικονικούς κακούς και λύνει αινίγματα σε πραγματικούς δρόμους της πόλης που ζεις. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου