Τετάρτη, 8 Ιουνίου 2016

Το παραμύθι της καθαρής φυλής


Πολλές φορές, όταν έχω μια συζήτηση με κάποιον λάτρη της συνωμοσιολογίας, έρχομαι αντιμέτωπος με το επιχείρημα πως "μας πολεμάνε όλοι γιατί ήμαστε η μόνη καθαρή φυλή". Φυσικά, προσπαθώ να εξηγήσω στον φίλτατο  συνωμοσιολόγο πως αυτό είναι πρακτικά αδύνατο, αφού έχουν περάσει Τούρκοι, Γερμανοί, Ιταλοί από αυτή τη χώρα αλλά ακόμα και ο ίδιος ο Αλέξανδρος προσπάθησε να κάνει μίξη των φυλών. Υπάρχει όμως καθαρότητα της φυλής και έχει πραγματικά σημασία;

Πριν μερικές μέρες έπεσε στην αντίληψη μου στο παρακάτω βίντεο:


Μπορεί βέβαια κάποιος να πει πως όλοι αυτοί είναι ηθοποιοί και απλά παίζουν κάποιο ρόλο. Ακόμα και αν το δεχθώ αυτό, μπορεί κάποιος με μερικά κλικ, να βρει πραγματικές ιστορίες ανθρώπων που έκαναν τεστ DNA και έμαθαν την καταγωγή τους. Το εντυπωσιακό είναι πως μπορεί ένας άνθρωπος που είναι λευκός να έχει DNA που προέρχεται από την Αφρική ή από την Κίνα. Αυτό προκαλεί έκπληξη στους περισσότερους από εμάς, αφού η ιστορία που ξέρουμε για τους προγόνους μας μπορεί να είναι 100 ή 200 χρόνια πριν. Σίγουρα δεν μπορούμε να ξέρουμε τους προγόνους μας που έζησαν το 1000 μχ ή ακόμα περισσότερο τους προγόνους μας που έζησαν τον 5ο αιώνα πχ. 

Όμως βασιζόμενη στο πιο πρόσφατο οικογενειακό μας δέντρο ενστερνιζόμαστε την άποψη πως έχουμε "αγνό ελληνικό αίμα" και είμαστε "γνήσιοι απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων". Φυσικά δεν έχουμε κάνει κάποιο τεστ DNA που να τα αποδεικνύει όλα αυτά αρκεί όμως, όπως λένε οι εθνικιστές, να είναι οι γονείς μας και οι παππούδες μας Έλληνες, και αυτό μας κάνει να έχουμε Ελληνικό DNA. Αυτό λοιπόν είναι αρκετό να μισήσουμε ολόκληρους λαούς γιατί κάποτε ήμασταν σκλάβοι τους, να θεωρήσουμε ολόκληρους λαούς χαμηλής νοημοσύνης επειδή έχουν διαφορετικό χρώμα από μας ή να τους χλευάσουμε για τα περίεργα μάτια τους.

Και όλα αυτά μέσα στην απέραντη άγνοια μας ενώ μπορεί κάποιος πρόγονος μας να ανήκει σε αυτή τη φυλή. Θυμίζει την ταινία Ακαδημία Πλάτωνος που ο Α. Καφεντζόπουλος μισεί σε όλη του τη ζωή τους Αλβανούς, ενώ στο τέλος της ταινίας μαθαίνει πως και ο ίδιος είναι Αλβανός.


Όμως έχει πραγματικά σημασία η καθαρότητα της φυλής; Παίζει ρόλο στο πόσο ανώτερο θα καταφέρνει να γίνει το ανθρώπινο είδος; Θεωρώ πως όχι. Μεγαλύτερη σημασία έχει ο πολιτισμός και η μόρφωση παρά η ίδια η φυλή. Μπορεί να υπάρχουν μελέτες που να δείχνουν πως οι μαύροι έχουν χαμηλότερο IQ από τους λευκούς ή πως οι γαλανομάτηδες είναι οι πιο εύρωστοι όλων. Οι μελέτες αυτές μπορούν να αμφισβητιθούν γιατί απλά μεγαλύτερη σημασία έχει το περιβάλλον το οποίο μεγαλώνεις. Όταν οι μαύροι σταμάτησαν να είναι σκλάβοι, άρχισαν σιγά σιγά να μορφώνονται και να αποκτούν καλύτερη ποιότητα ζωής. Φυσικά μπορεί κάποιοι να εξακολουθούν να ζουν στο περιθώριο όχι όμως επειδή δεν έχουν την πνευματική ικανότητα να ξεφύγουν αλλά απλά και μόνο γιατί έχουν πειστεί πως το περιθώριο είναι εκεί που ανήκουν. 

Το ανθρώπινο είδος κατάφερε να φτάσει μέχρι εδώ που έχει φτάσει όχι γιατί υπήρχε ένα καθαρό φύλο που το οδήγησε, ούτε γιατί υπήρχαν άνθρωποι πανέξυπνοι και δυνατοί. Έφτασε μέχρι εδώ γιατί ο συνδυασμός του DNA από διαφορετικές φυλές έκανε τον άνθρωπο δυνατότερο και εξυπνότερο από όλους τους αντιπάλους του, τα άλλα ζώα που είναι αρματωμένα με κοφτερά νύχια ή φολιδωτές ασπίδες. Μόνο έτσι μπορεί ο άνθρωπος να προχωρήσει ακόμα πιο μπροστά και είναι βασικό να καταλάβει πως δεν υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ λευκού, μαύρου ή κίτρινου αφού τελικά όλοι μας είμαστε συγγενείς. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου