Δευτέρα, 30 Μαΐου 2016

X-Men: ApocalypseΑυτή η χρονιά είναι γεμάτη από blockbuster ταινίες, βασισμένες φυσικά σε κόμιξ και ήρωες που όλοι έχουμε αγαπήσει. Ξεκίνησε με το νέο Star Wars και η ουρά των ταινιών που έχουμε να δούμε ακόμα είναι μεγάλη. Dr. Strange, Ghostbusters, Assassins Creed και Teenage Mutant Ninja Turtles 2 μας περιμένουν να ανεβάσουν το δείκτη geekiness. Όμως αυτή τη βδομάδα είχαμε το X-Men: Apocalypse και οι κριτικές είναι ανάμεικτες, κρίνοντας την από καταπληκτική μέχρι και χειρότερη του Superman v Batman.

Η ιστορία του νέου X-Men ξεκινάει με την ανάσταση του πρώτου μεταλλαγμένου, του Apocalypse, ο οποίος μοιάζει παντοδύναμος και έχοντας ανακαλύψει τον τρόπο να μεταφέρει το συνειδητό του από σώμα σε σώμα έχει καταφέρει να ζήσει για πάρα πολλά χρόνια και να λατρεύεται ως Θεός. Όταν λοιπόν βλέπει στον σύγχρονο κόσμο του 1983 πως οι απλοί άνθρωποι, οι μη μεταλλαγμένοι, κάνουν κουμάντο και δεν αφήνουν περιθώριο στους, πιο δυνατούς, μεταλλαγμένους να κυβερνήσουν παίρνει τα ηνία, μαζεύει 4 δυνατούς μεταλλαγμένους, ως τους 4 καβαλάρηδες της αποκάλυψης, και επιτεθείτε στους απλούς ανθρώπους. Φυσικά η παρέα του καθηγητή X δεν θα αφήσει τους απλούς ανθρώπους στη μοίρα ενός εγκληματικού Θεού και θα πολεμήσει ενάντια στον Apocalypse.

Η ιστορία σε πολλούς θα φανεί απλοϊκή και τετριμμένη (κακός έρχεται να καταστρέψει το κόσμο) όμως το σενάριο καταφέρνει να δώσει τα κατάλληλα κίνητρα σε όλους τους ήρωες και κάνει απόλυτα κατανοητή την επιλογή του καθενός να ταχθεί υπέρ της μιας ή της άλλης πλευράς. Το backstory των ηρώων που αποκαλύπτεται σε αυτή τη ταινία, αλλά και στις δύο προηγούμενες (First Class και Days of the future pass) μας δίνει να καταλάβουμε γιατί ο κάθε ήρωας κάνει αυτό που κάνει.

Σε αυτή τη ταινία έχουμε κάποιους νέους χαρακτήρες όπως την Storm, την Jean Gray και τον Cyclopse, την σέξι Psylocke, τον θρησκόληπτο Nightcrawler και τον επαναστάτη Angel. Με εξαίρεση ίσως τον Angel και την Psylocke έχουμε για όλους μια σαφή ιδέα για την ταυτότητα και τον χαρακτήρα του καθενός από τους καινούριους χαρακτήρες. Όχι πως δεν μπορείς να βγάλεις ένα γενικευμένο συμπέρασμα γι αυτούς τους δύο, αλλά θα ήθελα να δω κάποιο backstory.

Αν κάποιος έχει δει το trailer και νομίζει πως πάει να δει 2 ώρες γεμάτες δράση και μάχες τότε θα απογοητευτεί. Η ταινία στα 2/3 είναι ιστορία "απελευθερόνοντας" όλη τη δράση στο τελευταίο τρίτο της που εμένα προσωπικά με αποζημίωσε. Προτιμώ μια ταινία που η δράση να είναι στη κορύφωση της παρά μια ταινία που είναι μόνο δράση και όταν φτάνει στο τελευταίο κομμάτι της να είναι μια από τα ίδια χωρίς να σε ενθουσιάζει.

Ενώ σε γενικές γραμμές πέρασα καλά παρακολουθώντας το X-Men: Apocalypse θα αναφέρω και δύο από τα αρνητικά της που πρόσεξα. Αρχικά η Sophie Turner, αν και φαίνεται καλή επιλογή φυσιογνωμικά σαν Jean Gray, δεν με έκανε να νιώσω πως αυτή που έβλεπα ήταν η έφηβη Jean Gray. Όταν δεν μιλούσε ή όταν απλά χρησιμοποίησε τις δυνάμεις τις ήταν όλα καλά. Τα προβλήματα ξεκινούσαν όταν έπρεπε να μιλήσει και να εκφραστεί. Δεν μπορώ ακόμα να καταλάβω αν ήταν πρόβλημα του σεναρίου και των διαλόγων ή απλά η Turner δεν κατάφερε να αποδώσει σωστά την Jean Gray.

Το δεύτερο σημείο που μου έκανε εντύπωση ήταν η εμφάνιση της Mystique / Raven. Περίμενα, μετά από αυτά που είχαν συμβεί στις δύο άλλες ταινίες να χρησιμοποιεί τη δύναμη της να αλλάζει μορφή μόνο όταν ήταν απαραίτητο και σε όλες τις άλλες περιπτώσεις να είναι ο παλιός καλός, μπλε, γυμνός της εαυτός. Αντ' αυτού είδαμε περισσότερο τη κανονική φάτσα της Lawrence παρά την Mystique / Raven. Το ίδιο συνέβει και με τον Beast. Στο μεγαλύτερο κομμάτι της ταινίας ήταν απλά ένας συνηθισμένος άνθρωπός και όχι το μπλε τέρας που έχουμε μάθει από τα κόμιξ και το καρτούν. Δεν ξέρω αν αυτή η επιλογή είχε να κάνει με το budget ή για κάποιον άλλο λόγο αλλά σίγουρα αφαίρεσε αρκετά από το σύνολο της ταινίας.

Νομίζω, πως η ταινία είναι σε γενικές γραμμές αρκετά καλή, ίσως λίγο πιο κάτω από το Days of the future past όμως σίγουρα δεν είναι τόσο κακή όσο αρκετοί λένε στα διάφορα sites. Έχει φυσικά τα αρνητικά της όμως δεν είναι αυτό που οι περισσότεροι περιγράφουν και σίγουρα είναι κατά πολύ καλύτερη του Superman v Batman. Αξίζει να τη δει κάποιος, αν και όχι απαραίτητα στον κινηματογράφο αφού όπως έγραψα όλη η δράση και οι μάχες είναι μόνο στο τέλος και όχι καθ όλη τη διάρκεια. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου