Κυριακή, 15 Μαΐου 2016

Η ιστορία το QuakeΜιας και η id αποφάσισε να κυκλοφορήσει το νέο DOOM, το οποίο από το λίγο που είδα στο youtube φαίνεται καλό (ιστορία του doom), ας θυμηθούμε λίγο και το δεύτερο παιχνίδι σταθμό της ίδιας εταιρίας το Quake. 

Το Quake λοιπόν, κυκλοφόρησε το 1996 και ήταν από τα πρώτα παιχνίδια που έπαιξα για PC. Ήταν μόλις είχα αποκτήσει τον πρώτο μου Η/Υ και έψαχνα τα συνοδευτικά CD των περιοδικών για καλά παιχνίδια, είτε σε demo μορφή ή shareware. Έτσι έπεσα για πρώτη φορά στο Quake. Πραγματικά ο σκοτεινός κόσμος του με απορρόφησε αμέσως και το πραγματικό 3D περιβάλλον, που για την εποχή ήταν κάτι το απίστευτο, δεν άφηνε περιθώρια για αμφισβήτηση. 

Είναι σημαντικό να ξέρουν όλοι οι νεότεροι πως το Quake δεν ήταν μόνο ένα πολύ καλό παιχνίδι αλλά έφερε και πολλές καινοτομίες που μέχρι και σήμερα χρησιμοποιούνται. Ήταν το πρώτο πραγματικό 3D παιχνίδι αφού τόσο το Doom όσο και το Wolfenstein 3D, από τεχνικής άποψης δεν ήταν πραγματικά 3D παιχνίδια αλλά με χρήση διάφορων τεχνικών έδιναν την εντύπωση 3D ενώ στη πραγματικότητα ήταν 2D. Για όποιον θέλει να δει τη πραγματική διαφορά αλλά και τις τεχνικές μπορεί να δει ένα σχετικό video εδώ.

Η κληρονομιά του Quake στο σύγχρονο gaming, όπως είπα είναι σημαντικότατη. Η χρήση του WASD και του mouse για τον χειρισμό ήταν κάτι που ξεκίνησε στο Quake. Το Multiplayer που όλες οι εταιρίες σήμερα προσπαθούν να πετύχουν ήταν κάτι που διαδόθηκε από το Quake. To Modding, που σήμερα δίνει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στα παιχνίδια μας ήταν κάτι που το Quake (αλλά περισσότερο το DOOM) θριάμβευσε.

Η μηχανή γραφικών του χρησιμοποιήθηκε σε τίτλους που σήμερα έχουν γίνει must και δεν περνάει χρονιά να μην κυκλοφορεί νέος τίτλος (Call of Duty, Medal of Honor κλπ.). Ακόμα και οι πρωταγωνιστές της εταιρίας αυτής, τόσο τα ιδρυτικά μέλη όσο και αυτοί που ακολούθησαν, θεωρούνται ιερά τέρατα της βιομηχανίας των Video Games και δίνουν τίτλους και ιδέες ακόμα και σήμερα.

Αν κάποιος έχει να ξοδέψει μία ωρίτσα και θέλει να μάθει πέντε πράγματα για το πόσο σημαντικό ήταν το Quake και η id software στα video games μπορεί να δει το παρακάτω ντοκιμαντέρ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου