Τετάρτη, 25 Μαΐου 2016

Στο μυαλό του LinusΟ Linus Torvalds είναι από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους της πληροφορικής αφού το μικρό φοιτητικό του project κατέληξε στο θηρίο που κινεί servers, desktops και smartphones και ακούει στο όνομα Linux.

Η ανάγκη του Torvalds να έχει στο σπίτι του ένα λειτουργικό τύπου Minix αλλά και η ανάγκη του να μάθει γλώσσα μηχανής τον οδήγησαν κάπου στις αρχές του 90 να φτιάξει ένα λειτουργικό σύστημα, "που δεν θα ήταν μεγάλο σαν το GNU και θα υποστήριζε μόνο ΑΤ σκληρούς δίσκους". Το μικρό αυτό λειτουργικό σύστημα, σε συνδυασμό με την GPL που χάρισε αργότερα ο δημιουργός του έδωσε τη δυνατότητα σε πολλούς προγραμματιστές να ασχοληθούν μαζί του και να το κάνουν ένα από τα πιο αξιόπιστα και ευέλικτα λειτουργικά συστήματα που και 25 χρόνια περίπου μετά την δημιουργία του ασχολούμαστε μαζί του.

Μπορεί ο Linus να μην γράφει πια κώδικα για τον Kernel όμως είναι υπεύθυνος για κάθε τι καινούριο που προστίθεται. Όμως η συνεισφορά του Linus στην πληροφορική δεν σταμάτησε εκεί. Και πάλι από ανάγκη, ο Linus μας έδωσε το γνωστό στους προγραμματιστές github, ένα αποθετήριο ανοιχτού κώδικα που μπορεί ο καθένας, από χομπίστας προγραμματιστής μέχρι μεγάλη εταιρία να "αφήνει" το κώδικα της και να έχει την απαραίτητη οργάνωση.

Πριν μερικούς μήνες έδωσε μια συνέντευξη που μιλάει για το πόσο αντικοινωνικός ήταν πάντα, πόσο του αρέσει η επικοινωνία με τα email, τους λόγους που τον οδήγησαν στο Linux και στο github αλλά παίρνει και θέση μεταξύ των δύο άλλων μεγάλων επιστημόνων Eddison / Tesla: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου