Τρίτη, 17 Μαΐου 2016

Πνευματική ιδιοκτησία και στο σχολείοΗ πληροφορική έχει μπει και στα σχολεία εδώ και καιρό και τα παιδιά μαθαίνουν πολλά πράγματα για την τεχνολογία τόσο στο σχολείο όσο και στο σπίτι αφού οι περισσότεροι πλέον έχουν έναν Η/Υ και μπορούν να πειραματιστούν. Δεν είναι όπως στην εποχή μου, εκεί στη δευτέρα γυμνασίου, που διάβαζα το βιβλίο πληροφορικής για το πως ανοίγει ένας υπολογιστής, για προσωρινή μνήμη για μνήμη τυχαίας προσπέλασης κλπ και δεν καταλάβαινα τι έλεγαν (μέχρι δηλαδή που απέκτησα δικό μου Η/Υ και έγιναν όλα πιο κατανοητά). Αναπόφευκτα λοιπόν τα παιδιά από την Α' Γυμνασίου θα μάθουν και για την πειρατεία. Τι όμως μαθαίνουν γι αυτή; Για δείτε το βίντεο:


Αρχικά προσπαθεί να βάλει τα παιδιά στη θέση ενός δημιουργού που έγραψε ένα πρωτότυπο άρθρο και λίγο πριν το δημοσιεύσει ανακαλύπτει πως τον έχει προλάβει άλλη ομάδα. Βέβαια δεν εξηγεί πως αντιγραφεί μπορεί να θεωρηθεί μόνο αν κάτι ίδιο είναι λέξη προς λέξη. Αν έχουν δύο άνθρωποι την ίδια ιδέα φυσικά και μπορούν να την εκτελέσουν αρκεί να είναι διαφορετικά υλοποιημένη. Για να το καταλάβουν και οι τηλεορασάκιδες την ίδια εκπομπή κάνουν τόσα χρόνια όλα τα πρωινάδικα όμως δεν έχουν όλα την ίδια επιτυχία γιατί έχουν ίδιο πρόγραμμα αλλά διαφορετική εκτέλεση. Άρα δεν είναι αντιγραφή.

Στη συνέχεια λέει πως η πνευματική ιδιοκτησία πρέπει να προστατεύεται. Εντάξει ας πούμε πως συμφωνώ. Γιατί δεν αναφέρεις και το λόγο που πρέπει να προστατεύεται; Γιατί δεν αναφέρεις δηλαδή πως πρέπει να προστατεύεται επειδή ο δημιουργός έχει σκοπό το κέρδος κάτι που δεν είναι απαραίτητα κακό όμως το παιδί θα αρχίσει να αντιλαμβάνεται καλύτερο το λόγο ύπαρξης πνευματικής ιδιοκτησίας. Εξήγησε του τι εννοείς με τον όρο παράνομη εκμετάλλευση. Αν δηλαδή το παιδί ζωγραφίσει τον Mickey Mouse στο τετράδιο του και αυτό το παρουσιάσει στους φίλους του είναι κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας; Αν τώρα αποφασίσει να το παρουσιάσει στην εφημερίδα του σχολείου του, μια εφημερίδα η οποία έχει κόστος αγοράς για όποιον θέλει να τη διαβάσει και φυσικά κέρδος γι αυτούς που την εκδίδουν;

Μετά λέει πως το κίνητρο της πειρατείας λογισμικού είναι το εύκολο κέρδος. Δηλαδή, αυτός που θέλει να δει μια ταινία ή να παίξει ένα παιχνίδι έχει ως σκοπό το εύκολο κέρδος. Ενώ η εταιρία που διαφήμισε την ταινία ως την ταινία της δεκαετίας και το παιχνίδι της ως το καλύτερο παιχνίδι που έχει βγει ποτέ δεν αποσκοπούσε στο εύκολο κέρδος. Είναι λίγες δηλαδή οι φορές που μας κοροϊδεύουν οι εταιρίες για να αγοράσουμε το προϊόν τους και τελικά δεν ανταποκρίνεται ούτε στα μισά από αυτά για τα οποία το έχουν διαφημίσει. 

Και ναι δε λέω, κάποιοι κερδίζουν από αυτό. Πουλάνε CD και DVD και έχουν μεγάλο κέρδος αφού τα έξοδα τους για τη συντήρηση της επιχείρησης είναι λίγα. Όμως, τι εννοεί το σοφό σχολικό βιβλίο όταν λέει παράνομη αναπαραγωγή. Εννοεί μόνο όταν το CD που έχεις είναι πειρατικό; Όχι βέβαια. Εννοεί πως ακόμα και αν έχεις αυθεντικό το CD και το βάλεις να παίξει στο μαγαζί σου για να διασκεδάσουν οι πελάτες σου, είσαι παράνομος γιατί δεν έχεις δώσει λεφτά στο "προστάτη" της πνευματικής ιδιοκτησίας ΑΕΠΙ. Αυτό φυσικά δεν αναφέρεται στο βιβλίο ώστε να αποκτήσει το παιδί μια πλήρη εικόνα το το σημαίνει πνευματική ιδιοκτησία.

Πάμε τώρα να δούμε τα πλεονεκτήματα νόμιμου λογισμικού. Το DVD που κρατάμε στα χέρια μας δεν περιέχει ιούς ή άλλα κακόβουλα προγράμματα. Φυσικά και όχι. Αν έχεις ένα DVD με τα Windows δεν έχει ιούς το DVD. Μόνο λογισμικό που παρακολουθεί τη σύνθεση του υπολογιστή που έγινε εγκατάσταση το πρόγραμμα ώστε να σε αποτρέψει να το κάνεις εγκατάσταση σε άλλο υπολογιστή, πρόγραμμα που ελέγχει αν είσαι στο ιντερνετ και μπορείς να επικοινωνήσεις με τους servers της εταιρίας που έβγαλε το λογισμικό, το πιθανό λογαριασμό που έχεις στο market place της κάθε εταιρίας και ίσως και τα στοιχεία της πιστωτικής σου. Όχι μωρέ δεν έχει ιούς και κακόβουλο λογισμικό.

Το προϊόν που παίρνουμε είναι ελεγμένο και δοκιμασμένο. Σοβαρά τώρα; Είναι ελεγμένο και δοκιμασμένο. Όσοι δηλαδή αγόρασαν να το Sim City ή το Diablo 3 και πήγαν με χαρά να παίξουν το νέο τους παιχνίδι και δεν μπορούσαν γιατί είχαν πέσει οι servers ήταν επειδή το λογισμικό είχε δοκιμαστεί. Όταν είχαν κυκλοφορήσει για πρώτη φορά τα Windows Vista είχαν δοκιμαστεί με το hardware του κάθε χρήστη ξεχωριστά; Προσέφεραν ασφάλεια στο χρήστη τους; Ήταν μικρή η πιθανότητα να εισβάλει κάποιος ιος ή κακόβουλο λογισμικό στο σύστημα;

Μας παρέχονται λέει τα εγχειρίδια χρήσης. Σοβαρά τώρα; Έχει αγοράσει κανένας τελευταία καινούριο παιχνίδι; Μια σελίδα manual και πολύ είναι. Και ναι θα μου πει κάποιος πως υπάρχει στο CD ή στο ιντερνετ. Α, εντάξει τότε. Γιατί εγώ νόμιζα πως πλήρωσα full τιμή για ένα full προϊόν. Αν δεν υπάρχει λοιπόν σε physical copy τότε να πληρώσω λιγότερα. Όπως θα έκανα δηλαδή και αν κατέβαζα το παιχνίδι μου από το Steam. Να πληρώσω δηλαδή όσο θα πλήρωνα στο Steam και κάτι επιπλέον για το κόστος τους DVD και της πλαστικής θήκης. Όχι 60 ευρώ για ένα πρόγραμμα που δεν έχει τίποτα και χρειάζεσαι ιντερνετ και για να το τρέξεις και για να διαβάσεις το manual.

Έχουμε λέει τεχνική υποστήριξη από τους κατασκευαστές. Ναι, όταν το θυμηθούν και βγάλουν update. Όχι άμεσα. Αν για παράδειγμα δεν τρέχει το παιχνίδι μου στο σύστημα μου για οποιονδήποτε λόγο τις περισσότερες φορές το πρόβλημα το λύνω ψάχνοντας στο ιντερνετ και στα forum. Δεν μου το λύνουν οι κατασκευαστές. Αν για παράδειγμα το πρόβλημα που αντιμετωπίζω εγώ το έχουν άλλοι δέκα, χέστηκε η κάθε εταιρία να μου το λύσει. Αν το πρόβλημα το έχουν αλλά 5.000.000 τότε θα μου το λύσει γιατί έτσι θα έχει καλύτερη μούρη στην αγορά.

Εκεί που το σώζει λίγο είναι στο τέλος που αναφέρει για το Open Source. Φυσικά, δεν αναφέρει σε Open Source που δεν είναι δωρεάν και ταξινομεί όλα τα προγράμματα στη κατηγορία "τσάμπα" άρα για πέταμα. Το Open Source δεν είναι freeware. Δεν είναι απαραίτητα δωρεάν και φυσικά έχει καλύτερη ποιότητα από ένα freeware πρόγραμμα. Άλλα, όλα αυτά σιγά μην τα εξηγήσουν στα παιδιά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου