Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2016

Λίγα λόγια περί θρησκειώνΚάποτε, όταν κι εγώ ήμουν ένα μικρό παιδάκι με κοντά παντελονάκια και πήγαινα σχολείο, μου έλεγαν όλοι πως οι άνθρωποι έχουν εξελιχθεί. Πως με τη λογική του ο άνθρωπος κατάφερε να πάει στο φεγγάρι, να χαλιναγωγήσει τα στοιχεία της φύσης και να φτιάξει ομελέτα για βραδινό. Τώρα πια, στα 33 μου, είμαι σίγουρος πως μου έλεγαν ψέματα.

Δεν είναι δυνατόν να έχουμε καταφέρει τόσα πολλά πράγματα σαν είδος και ακόμα να πιστεύουμε σε αόρατους ανθρώπους που ζουν πάνω από το κεφάλι μας και παίζουν σκάκι με τις ζωές μας. Πραγματικά δεν το χωράει ο νους μου. Και δεν με πειράζουν τόσο οι θρησκευτικές πεποιθήσεις κάποιου που πιστεύει στο Θεό ή στους Θεούς του, τελεί ευλαβικά τις παραδόσεις του αλλά δεν ενοχλεί τον υπόλοιπό κόσμο που είτε δεν πιστεύει σε κανένα Θεό ή πιστεύει σε κάτι άλλο (όπως το κλασσικό και χιλιοειπωμένο ιπτάμενο μακαρονοτέρας). Εντάξει, δημοκρατία έχουμε, μπορεί ο καθένας να πιστεύει σε όποιο Θεό θέλει, πάντα όμως σε λογικά πλαίσια και με βασική αρχή να μην στερεί στους άλλους το δικαίωμα τους να πιστεύουν ό,τι θέλουν.

Με ενοχλούν κάτι τυπάκια, που ξαφνικά το γύρισαν στον Θείο και στα καλά του Χριστιανισμού (έχω περισσότερη εμπειρία από δαύτους) από εκεί που πάταγαν στην εκκλησία τη μέρα Ποτέ και τηρούσαν τα λόγια του προφήτη τους κάθε 32 του μήνα. Και ας πούμε πως τους ήρθε η επιφοίτηση και αποφάσισαν ξαφνικά να αλλάξουν τη ζωή τους, θα το δεχθώ. Δεν μπορώ όμως να δεχθώ, αλλά ούτε να καταλάβω, πως γίνεται αυτοί να είναι πιο ένθερμοι και ακραίοι υποστηριχτές της θρησκείας τους.

Και όταν λέω ένθερμοι μιλάω για τον βαθμό που θα ασκήσουν ακόμα και βία αν δεν πιστεύεις στον ίδιο Θεό που πιστεύουν και οι ίδιοι. Όταν το 1998 ο Χριστόδουλος έκαιγε βιβλία πίστευα πως όσοι ακολουθούσαν αυτή την πρακτική ήταν είτε γέροι ή σκληροπυρηνικοί της θρησκείας. Όμως 18 χρόνια μετά οι σκληροπυρηνικοί αυξάνονται και κυρίως εξαιτίας του αδικαιολόγητου φόβου τους πως θα τους κάνουν οι αλλόθρησκοι να αλλαξοπιστήσουν. Είναι τόσο ανασφαλείς που πιστεύουν πως κάποιος άλλος μπορεί να τους αναγκάσει να σταματήσουν να πιστεύουν σε κάτι που έτσι κι αλλιώς πριν ένα ή δύο χρόνια τους ήταν σχεδόν αδιάφορο.

Γαβγίζουν και μόνο στη σκέψη ότι μπορεί στα σχολεία να σταματήσει το μάθημα των θρησκευτικών. Έχω νέα για σένα Χριστιανέ Τζιχαντιστή. Η Ελλάδα έχει - κυρίως - Χριστιανούς όμως έχει άθεους, Μουσουλμάνους, Ιεχωβάδες και Εβραίους. Μήπως το σχολείο δεν θα έπρεπε να είναι ο κατάλληλος χώρος για να μάθει  το μικρό σου για τη θρησκεία του αφήνοντας τα παιδιά των άλλων θρησκειών στο περιθώριο και να τα στιγματίζει στην μικροαστή κοινωνία που ζούμε; Μήπως ο κατάλληλος χώρος για να μάθει ένα Χριστιανόπουλο για την θρησκεία του είναι η Χριστιανική εκκλησία;  

Το σχολείο είναι το μέρος που τα παιδιά μαθαίνουν, όχι μόνο γραφή και ανάγνωση, αλλά και το να σκέφτονται με γνώμονα τη λογική. Και η θρησκεία, όλες οι θρησκείες δεν έχουν καμία λογική. Δεν μπορεί ένας Χριστιανός να αμφισβητήσει, για παράδειγμα τη θεϊκή υπόσταση του Χριστού γιατί αυτομάτως αυτό θα τον κάνει αιρετικό ακόμα και αν όλα τα στοιχεία που παραθέτει οδηγούν εκεί. Στο σχολείο λοιπόν τα παιδιά μαθαίνουν να επιχειρηματολογούν και να θέτουν ερωτήματα. Τι δουλειά λοιπόν έχει εκεί ένα δόγμα που ακριβώς επειδή είναι δόγμα δεν δέχεται τον έλεγχο, ακόμα και αν γίνει με την μαιευτική μέθοδο του Σωκράτη.

Πριν λίγο καιρό είχε βγει στη τηλεόραση μια γνωστή αηδός (δεν είναι ανορθόγραφο, απλά η κυρία προκαλεί αηδία) και μας διατυμπάνιζε για την υπερυθρησκεία του Χριστιανισμού και άλλα τέτοια όμορφα του κόσμου των μικρών πόνυ. Δυστυχώς αυτή η συγκεκριμένη κυρία θεώρησε σωστό να συγκρίνει τη θρησκεία της με άλλες θρησκείες χλευάζοντας τες. Και κανένας δεν είπε τίποτα. Θεωρήθηκε σωστό, ειδικά από την μερίδα των Χριστιανών. Ενώ αντίθετα όταν πριν μερικά χρόνια κάποιος σατίριζε τις προφητείες του Παϊσιου, συγγνώμη, του Αγίου Παϊσίου, τον έτρεχαν στον εισαγγελέα. Μάλιστα έτρεξαν να ανακηρύξουν τον Παϊσιο άγιο ώστε κανένας να μην μπορεί να πιάσει στο στόμα τους τις προφητείες του. Και δεν θα μπω στο κομμάτι που φάνηκε πόσο ανιστόρητη είναι περί των εγκλημάτων που έκαναν οι Χριστιανοί.


Και όλα αυτά σε μια περίοδο που η Ευρώπη, και κυρίως η Ελλάδα, αντιμετωπίζει το μεγάλο πρόβλημα των προσφύγουν που για κακή τους τύχη είναι Μουσουλμάνοι. Και λέω κακή τους τύχη αφού οι Έλληνες Χριστιανοί, εξαιτίας της ανασφάλειας τους, γαβγίζουν πως θα μας κάνουν όλους Μουσουλμάνους και αυτός είναι ο σκοπός που έχουν έρθει στην Ελλάδα. Και για να το πιστέψουν ακόμα περισσότερο και οι ίδιοι διαβάζουν, πιστεύουν και κοινοποιούν πράγματα που δεν έχουν καμία επαφή με την πραγματικότητα. Υποθέτω όλοι αυτοί πως στο σχολείο έκαναν συνέχεια κοπάνα και δεν έμαθαν το βασικότερο εργαλείο της μάθησης που είναι η έρευνα. 

Όλη αυτή η κατάσταση με τους Χριστιανούς Τζιχάντ με φοβίζει γιατί σε κάτι τέτοιες καταστάσεις θα βρουν πάτημα ακροδεξιοί τραμπούκοι να πάρουν ακόμη περισσότερη εξουσία και να νομιμοποιηθούν. Και δυστυχώς δεν είναι μόνο Ελληνικό φαινόμενο αλλά παγκόσμιο. Από τη μια έχουμε την ακροδεξιά του δυτικού πολιτισμού να αναδύεται σε κάθε πολιτισμένη χώρα και από την άλλη έχουμε τους Μουσουλμάνους τρομοκράτες που επιθυμούν να πιστέψει όλος ο κόσμος στο Θεό τους. Και στη μέση όλοι εμείς που προσπαθούμε να κρατήσουμε τη λογική μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου