Παρασκευή, 25 Μαρτίου 2016

Batman v Superman: Dawn of Justice


Θυμάμαι την πρώτη φορά που άκουσα για ταινία Batman vs Superman ήταν κάπου το 2002. Τότε θυμάμαι λέγαμε πως με την προχωρημένη τεχνολογία των εφέ θα ήταν απίστευτη μια τέτοια ταινία. Και ερχόμαστε στο σήμερα, 14 χρόνια μετά, που τα εφέ έχουν γίνει ακόμα καλύτερα και οι ταινίες βασισμένες στη σύγχρονη μυθολογία (comics δηλαδή) είναι πιο κερδοφόρες παρά ποτέ, να μας δίνουν αυτό το μέτριο αποτέλεσμα του Batman v Superman.

Ας ξεκινήσουμε με τα καλά της ταινίας. Nα πω πως η μόνη μου αρχική αντίρρηση σχετικά με το casting του Ben Affleck ήταν πως έχει ξαναπαίξει super ήρωα (Daredevil). Κατά τα άλλα εξ'αρχής πίστευα πως μπορούσε να είναι καλός σαν Batman. Και δεν έπεσα έξω. Είναι ο καλύτερος Batman / Bruce Wayne που έχουμε δει κι όσο και αν ακούγετε περίεργο καλύτερος και από τον Christian Bale. Ο Affleck ήταν αυτό που ξέρουμε πως είναι ο Batman στα comics και όποια "άσχημα" σε σχέση με τον Batman δεν έφταιγε ο Affleck. 

Καλός ήταν και ο Henry Cavill χωρίς να κάνει κάποια ιδιαίτερη έκπληξη αφού τον είχαμε δει και στο Man of Steel.  Δεν θα πω πως ήταν εξαιρετικός όμως αυτό που έπρεπε να κάνει το έκανε όσο καλύτερα μπορούσε.

Στα θετικά της ταινίας βάζω και τα κοστούμια (αυτή η στολή του Batman ήταν πραγματικά απίστευτη) αλλά και πολλές σκηνές που θύμιζαν comcs. Σε μια τέτοια ταινία φυσικά μεγάλο ρόλο παίζει και το cg που άλλες φορές ήταν καλό και άλλος...απλά ανεκτό.

Από τις σκηνές δράσεις αν και λίγες ξεχώρισα μόνο μια. Και αυτή την μια την είδαμε όλοι στο trailer. Είναι η σκηνή που ο Batman εισβάλει στη βάση των κακών και φυσικά τους δέρνει όλους. Όμως η σκηνή αυτή δεν μου άρεσε επειδή τους δέρνει όλους. Μου άρεσε γιατί η χορογραφία ήταν τέτοια που καταλαβαίνεις πως ο Bamtan είναι άνθρωπος. Τον μαχαιρώνουν, τον χτυπάνε και παρά τις brutal επιθέσεις του φαίνεται πως έχει αδυναμίες.

Πάμε τώρα στα αρνητικά. Το πρώτο πράγμα που πρόσεξα και δεν μου άρεσε καθόλου, αφού με έβγαζε συχνά από το mood της σκηνής που έβλεπα ήταν όταν έκοβε τη σκηνή για να δείξει τι είχε προηγηθεί μερικές ώρες νωρίτερα και μετά έδειχνε πάλι τη σκηνή που είχε αφήσει στη μέση για να την ολοκληρώσει. Αυτό χαλούσε τη ροή της ταινίας και δεν σε άφηνε να καταλάβεις τι διάολο γίνεται. Ευτυχώς μετά το πρώτο τρίτο της ταινίας αυτό αλλάζει και φτιάχνουν λίγο τα πράγματα.

Στην ταινία είδαμε για πρώτη φορά και την Wonder Woman, δυστυχώς. Η Wonder Woman εμφανίζεται στη ταινία σαν μια γυναίκα μυστήριο που φαίνεται να έχει τη δική της ατζέντα για τον Lex Luthor όμως ποτέ δεν εξηγεί η ταινία ποια είναι αυτή η γυναίκα. Μας δείχνει απλά πως έχει πάρει μέρος σε πολέμους στο παρελθόν, πως έχει δυνάμεις όμως δεν μας λέει τίποτα πιο συγκεκριμένο. Και αυτό δεν θα με χαλούσε αν στο τέλος δεν έπρεπε να συνεργαστεί με τον Batman. Τον Batman. Τον άνθρωπο που δεν εμπιστεύεται ούτε τον Άλφρεντ καλά καλά. Τον άνθρωπο που ακόμα και τον συνεργάτη του τον Robin του έψησε το ψάρι στα χείλη για να τον εμπιστευτεί. Κι όμως στο τέλος της ταινίας ο Batman συνεργάζεται με την Wonder Woman και μάλιστα φαίνεται να θέλει να μαζέψει κι άλλους ανθρώπους με δυνάμεις για να φτιαχτεί φυσικά η Justice League.

Ανέφερα πριν τον Lex Luthor. Άλλη μια αποτυχία της ταινίας. Δεν ξέρω τι σκεφτόντουσαν ακριβώς για Lex Luthor εκεί στη DC αλλά αυτός δεν είναι ο Lex Luthor. Δεν με έπεισε ούτε στιγμή πως είναι ένα διαβολικό master mind. Περισσότερο έμοιαζε με ψυχοπαθή που θέλει να κάνει ζημιά...κάτι σαν τον Joker δηλαδή.

Το σημαντικότερο όμως λάθος της ταινίας ήταν η διαμάχη Batman - Superman. Αρχικά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ο Superman πρέπει να είναι ο "κακός" για το ανθρώπινο είδος που όλοι οι άνθρωποι τον μισούν. Απέδειξε ποιος είναι στη προηγούμενη ταινία σώζοντας τη Γη από τον Zod. Και όμως οι σεναριογράφοι αποφάσισαν να τον κάνουν να φαίνεται ο κακός υπερήρωας, αυτός που μισούν όλοι οι άνθρωποι. Αυτό δεν συνάδει με αυτό που ξέρουμε σαν Superman. Ο Superman είναι πάντα ο καλός, αυτός που παλεύει για το American Way και δουλεύει για τα Αμερικάνικα συμφέροντα όπως ξέρουμε από το Dark Knight Returns. Σε κάποια στιγμή ο Luthor λέει στο Superman πως θα γίνει η μεγάλη μάχη του φωτός με το σκοτάδι αναφέροντας φυσικά στη μάχη του Superman (φως) με τον Batman (σκοτάδι). Η ταινία όμως δεν μας κάνει να το πιστέψουμε αυτό γιατί δεν μας έχει ξεχωρίσει ποιος είναι το σκοτάδι και ποιος είναι το φως.

Φυσικά, αφού η ταινία έχει τον Batman, θα πρέπει να δούμε για ν-οστή φορά τη σκηνή της δολοφονίας των γονιών του. Ρε παιδιά εντάξει. Το έχουμε μάθει πια. Ξέρουμε γιατί κάνει αυτό που κάνει. Το έχουμε διαβάσει σε comics, το έχουμε δει σε ταινίες, το έχουμε παίξει σε video games. ΦΤΑΝΕΙ.

Όσο έβλεπα την ταινία έκανα μια σύγκριση με τις αντίστοιχες της Marvel. Οι Avengers για παράδειγμα είναι πιο καλοφτιαγμένες ταινίες και αν και δεν είναι kid friendly με την αυστηρή έννοια του όρου μπορεί ένα μικρότερο παιδί να τις δει και να περάσει καλά. Δυστυχώς στο Batman v Superman δεν μπορεί να γίνει αυτό. Ούτε καν jokes. Για να μην αναφερθώ για την απίστευτη μουντίλα της ταινίας. ΟΚ, έχει τον Batman που είναι ο σκοτεινός ιππότης. Όταν όμως δείχνεις τον Superman βάλε λίγο χρώμα για να δείξεις και την αντίθεση των δύο ηρώων.

Τέλος ένα ακόμα σημείο που δεν μου άρεσε είναι η αναφορά στον Flash που μάλλον θα τον παίζει άλλος ηθοποιός από την σειρά. Ρε καραγκιόζηδες αφού υπάρχει η σειρά που έχει είδη έναν Flash που έχετε αναπτύξει την προσωπικότητα του και την ιστορία του σε δύο σεζόν γιατί δεν συνεχίζεται αυτή. Βλέπω να καταλήγουμε σε μια ταινία που ο Flash θα είναι με πέντε έξι ακόμα ήρωες και δεν θα έχει κανένας προσωπικότητα άρα και κανένα ενδιαφέρον.

Φαίνεται πως η DC για να προλάβει το Civil War της Marvel και να αρχίσει και εκείνη το δικό της Universe βιάστηκε. Βιάστηκε τόσο που τα έκανε θάλασσα. Το μόνο που ελπίζω είναι να βγάλουν άλλο ένα Batman, με καλύτερο σενάριο και με τον Ben Affleck στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Από την άλλη ίσως οι επόμενες ταινίες που θα βγουν, αν βγουν, να είναι καλύτερες. Για να δούμε...Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου