Δευτέρα, 29 Φεβρουαρίου 2016

YouTube τότε και τώρα


Πριν μερικές μέρες το μυαλό "ξέβρασε" μια παλιά YouTuber, την γνωστή σε όσους την παρακολουθούσαν UltraNeko, και είπα να ψάξω να δω τα παλιά της video. Για διάφορους λόγους το κανάλι της το έχει κλείσει, όμως υπάρχει κάπου στο χάος του YoutTube ένα άλλο κανάλι που έχει ανεβάσει - αν όχι όλα - έναν σεβαστό αριθμό από τα video review που έκανε η τσιριχτοφωνούσα UltraNeko. Βλέποντας λοιπόν αυτά τα βίντεο άρχισα να  αναπολώ την ιστορία του YouTube μέσα από τα δικά μου μάτια - ενός απλού χρήστη - και να κάνω τη σύγκριση του τότε με το τώρα.

Εκείνη λοιπόν την παλιά εποχή, το περιεχόμενο των περισσοτέρων βίντεο ήταν vlogs, κλιπάκια από διάφορες τηλεοπτικές εκπομπές, γατάκια αλλά και πολύ σπάνια λίγο πιο προσεγμένες παραγωγές (ο Angry Nintendo Nerd και ο Irate Gamer ήταν από τις πρώτες προσεγμένες εκπομπές που θυμάμαι). Ο μέγιστος χρόνος του κάθε βίντεο ήταν μόνο 10 λεπτά (9:56 όπως θυμάμαι να γράφουν τα περισσότερα) και όσοι έκαναν βίντεο στη νέα αυτή πλατφόρμα ήταν καθαρά χομπίστες.

Όταν έμπαινες να δεις το προφίλ του κάθε καναλιού μεταφερόσουν σε ένα περιβάλλον που πολλές φορές θύμιζε τα διάφορα φανταχτερά θέματα που είχε το mySpace. Δεν ξέρω πόσοι θυμάστε αυτή τη μάστιγα με τα φανταχτερά θέματα που αναβόσβηναν gif στο background κάνοντας την ανάγνωση του κειμένου απίστευτα δύσκολη. Ευτυχώς ξεφύγαμε από αυτά, όμως για κάποια εποχή ακόμα και το YouTube είχε αυτή την επιλογή κάνοντας την όλη εμπειρία της πλατφόρμας ακόμα περισσότερο γυφταριό απ' ότι μπορούσαν να κάνουν τα κακής τεχνολογικά ποιότητας βίντεο των τότε YouTubers.

Φυσικά τότε δεν υπήρχε η επιλογή για HD βίντεο, ούτε φυσικά widescreen. Έτσι κι αλλιώς δεν χρειαζόταν αφού οι περισσότεροι χρησιμοποιούσαν είτε την κάμερα από κάποιο υπερμοντέρνου κινητό με ανάλυση 640 x 480 το max είτε τη θολή και πιξελιασμένη webcam που είχαν τα περισσότερα laptops.. Οπότε μιλάμε για ποιότητα εικόνας μαύρα χάλια  σε σχέση με το σήμερα.

Όμως όλα αυτά δεν μας επηρέαζαν τότε. Εγώ προσωπικά έλιωνα με τις ώρες να βλέπω διάφορα vlogs, reviews παλιών παιχνιδιών αλλά και διάφορα ντοκιμαντέρ που τα έκοβαν σε κομμάτια των 10 λεπτών ώστε να ξεπεράσουν τον περιορισμό που είχε τεθεί από το YouTube και να μπορούν να ανέβουν ολοκληρωμένες οι εκπομπές. Δεν θύμιζε σε τίποτα τηλεόραση και δεν θέλαμε να θυμίζει τηλεόραση.

Σήμερα το YouTube δεν έχει καμιά σχέση με το τότε. Η ποιότητα των βίντεο σε εικόνα αλλά και σε γενικότερη παραγωγή δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα τις εκπομπές της τηλεόρασης. Και δυστυχώς ούτε οι διαφημίσεις. Διαφημίσεις όταν ξεκινάνε τα βίντεο, στη μέση του βίντεο, στο τέλος του βίντεο. Και φυσικά τώρα που η κάθε επιχείρηση έχει πάρει χαμπάρι την δύναμη των "ηρώων" του YouTube δεν λείπουν και οι χορηγίες. Σου λέει ο αγαπημένος σου YouTuber "αγόρασε σουβλάκι από τον ΓΥΡΟΥΛΗ" και πέφτει το χρήμα. Δεν λέω πως είναι κακό αλλά κάποτε τα πράγματα θύμιζαν λιγότερο τηλεόραση. Τέλος πάντων η συχνότητα των διαφημίσεων και τα χορηγούμενα βίντεο  είναι το μικρότερο πρόβλημα του YouTube σήμερα.

Όλα αυτά τα χρόνια η google έχει αναπτύξει τεχνολογικά την πλατφόρμα του YouTube. Αυτή την εποχή μπορείς να δεις βίντεο 4Κ, αν το αντέχει η σύνδεση του ίντερνετ και έχεις 4Κ οθόνη. Μπορείς ακόμα και με χαμηλή ταχύτητα να δεις βίντεο σε HD χάρη στις μεθόδους συμπίεσης που έχει αναπτύξει. Και τεχνολογικά δεν έχει νομίζω κανένας παράπονο από την google.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα στο YouTube είναι η έλλειψη σεβασμού. Και δεν εννοώ της κοινότητας του YouTube αλλά της εταιρίας YouTube. Έλλειψη σεβασμού απέναντι στους ίδιους τους δημιουργούς που την έφεραν εδώ που είναι σήμερα. Για να προστατέψει τα μεγάλα στούντιο του Hollywood τα τελευταία δύο περίπου χρόνια κάθε βίντεο περνάει από έλεγχο. Ένας εξελιγμένος αλγόριθμος εξετάζει το βίντεο που ανεβάζεις και αν βρει κάποια patterns που να ταιριάζουν με κάποιο copyrighted περιεχόμενο τότε τρως άκυρο.

Τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότεροι YouTubers άρχισαν να παραπονιούνται για διάφορα copyright claims που κάνουν κάποιες εταιρίες σε βίντεο. Το cheat εδώ είναι πως αν φας 3 ταυτόχρονα copyright claims σου ρίχνουν αυτόματα το κανάλι. Δυστυχώς ακόμα και να προσπαθήσεις να μάθεις τον ακριβή λόγο που το βίντεο σου πήρε claim από κάποιον το YouTube δεν σου απαντάει. Ή μάλλον να το πω καλύτερα. Σου απαντάει...ένα αυτοματοποιημένο μήνυμα.

Φυσικά ακόμα και να κάνεις reply δεν πρόκειται ποτέ να το δουν ανθρώπινα μάτια εκτός αν είσαι από τους δυνατούς YouTubers και κάνουν μεγάλη φασαρία στη κοινότητα ανεβάζοντας βίντεο με παράπονα (πρόσφατο παράδειγμα του Nostalgia Critic).

Δυστυχώς τα πράγματα για το YouTube δεν πάνε καλά. Όχι για την εταιρία αφού σαν εταιρία εξακολουθεί να είναι κερδοφόρα. Όμως το YouTube έχει χάσει τον χαρακτήρα του. Η ελευθερία του λόγου αρχίζει να περιορίζεται και τα λεφτά παίζουν μεγάλο ρόλο στην όλη λειτουργία του. Αυτό, αν δεν αλλάξει σύντομα, θα μας οδηγήσει σε μια δεύτερη τηλεόραση, με λογοκρισία, ψεύτικες ειδήσεις για να κερδίσουν κάποιοι περισσότερα views αλλά και εκπομπές με ποιότητα χειρότερη και από τα πρώτα χρόνια του YouTube. Το έργο το έχουμε δει μια φορά με την τηλεόραση. Ελπίζω να παραδειγματιστούν όλοι για να μην καταλήξει και το YouTube σκουπίδι.

Ένα κωμικό σκετσάκι σχετικά με τις πρακτικές του youtube:

Το βίντεο του Nostalgia Critic:
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου