Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2016

Code Academy


Την τελευταία εβδομάδα έπεσε το μάτι μου σε ένα ενδιαφέρον site για εκκολαπτόμενους προγραμματιστές. Το site ονομάζεται Code Academy και μπορείς εύκολα να μάθεις κάποια γλώσσα που σε ενδιαφέρει. Φυσικά δεν έχει όλες τις γλώσσες προγραμματισμού που υπάρχουν όμως έχει τις βασικές για web developing.

Θα πει κάποιος σιγά τη καινοτομία. Ένα site που έχει tutorials. Όμως δεν είναι έτσι τα πράγματα. Στο Code Academy δεν διαβάζεις απλά ένα tutorial και αντιγράφεις κομμάτια κώδικα όπως κάνουμε εδώ και τόσα χρόνια. Το περιβάλλον του Code Academy είναι ολοκληρωμένο. Ας πάρουμε  όμως ένα παράδειγμα.

Ας πούμε πως ξεκινάς και θέλεις να μάθεις jquery. Πηγαίνεις στη σχετική επιλογή και ξεκινάς το μάθημα. Η οθόνη σου χωρίζεται σε 3 κομμάτια. Αριστερά, είναι ο "δάσκαλος". Εκεί διαβάζεις για τις εντολές, το πως χρησιμοποιούνται αλλά και οδηγίες για το τι πρέπει να υλοποιήσεις εσύ ώστε να προχωρήσει το μάθημα. Η κεντρική οθόνη έχει τον editor. Εκεί γράφεις τον κώδικα σου σύμφωνα με τις οδηγίες του δασκάλου. Τέλος υπάρχει η κονσόλα / εικονικός browser που μπορείς να δεις τα αποτελέσματα του κώδικα σου. Κάθε φορά πρέπει να υλοποιήσεις κάτι που σου ζητάει ο "δάσκαλος" διαφορετικά δεν μπορείς να προχωρήσεις στο επόμενο μάθημα.

Για τους μοντέρνους gamer η όλη διαδικασία έχει και bonus. Κάθε φορά που ολοκληρώνεις κάτι κερδίζεις ένα είδος achievement. Ενδιαφέρον concept για να προσελκύσεις νεαρούς προγραμματιστές.

Αφού τελειώσεις τα μαθήματα και έχεις και αρκετά χρήματα μπορείς να πληρώσεις για μια PRO εμπειρία στο site "ξεκλειδώνοντας" ασκήσεις και projects για να τροχίσεις τα δόντια σου στη γλώσσα που επιθυμείς να μάθεις.

Όπως και να έχει είναι ένας μοντέρνος interactive τρόπος για να μάθεις μια γλώσσα προγραμματισμού εύκολα. Φυσικά δεν θα σε κάνει guru. Αυτό έρχεται με την εξάσκηση και την εμπειρία. Όμως είναι μια καλή αρχή.

Υ.Γ.:  Πρόσφατα πήγα στο "Παπασωτηρίου" να δω κανένα βιβλίο. Φυσικά δεν παρέλειψα να περάσω από το τμήμα με τα βιβλία πληροφορικής. Θυμάμαι κάποτε είχε τόσα πολλά και ενδιαφέροντα βιβλία στο τομέα αυτό που αν κάποιος είχε τη πετριά της πληροφορικής ήταν παράδεισος και θα μπορούσε να περάσει ώρες χαζεύοντας βιβλία που δεν φτάνει η τσέπη του να τα αγοράσει. Πλέον τα βιβλία αυτά είναι λίγα, αδιάφορα (πραγματικά ποιος θέλει ένα βιβλίο για να μάθει Windows) ή παρωχημένα. Οι καιροί φαίνεται άλλαξαν και όσοι ασχολούμαστε με την πληροφορική έχουμε βρει καλύτερη πηγή γνώσης (youtube, W3C, forums κλπ) και έτσι τα βιβλιοπωλεία δεν ενδιαφέρονται να εμπλουτίσουν τα ράφια τους.

Το site του Code Academy:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου