Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2016

Η ιστορία των graphics card


Γραφικά. Το Α και το Ω στα video games. Χωρίς τα όμορφα χρώματα να αναβοσβήνουν μπροστά του, ο άνθρωπος δεν θα είχε την ευκαιρία να νιώσει λίγο πίθηκος και να εκστασιαστεί μπροστά σε μια οθόνη υπολογιστή πατώντας αδιάκοπα κουμπάκια. Όμως πως φτάσαμε στο σήμερα; Σε αυτά τα πανέμορφα γραφικά που σε πολλές περιπτώσεις, με τον συνδυασμό του κατάλληλου μόνιτορ φυσικά,  φαίνονται σαν να είναι πραγματικά.

Οι περισσότεροι από εμάς σίγουρα δεν θα θυμούνται την εποχή που δεν υπήρχαν κάρτες γραφικών στους υπολογιστές και την εικόνα στην οθόνη την χειριζόταν η CPU.  Όμως παλιότερα τα γραφικά μπορούσαν να είναι απλά λεύκες γραμμές σε μια οθόνη και αυτό να ήταν αρκετό για το πρωτόγονο ανθρώπινο μυαλό που είτε ήθελε να παίξει pong ή να υπολογίσει του φόρους που θα πληρώσει.

Η ευκολία χρήσης όμως των φανταχτερών GUI που έδινε τη δυνατότητα σε περισσότερο κόσμο να χρησιμοποιήσει το μαγικό κουτί με το τεράστιο κεφάλι (λέγε με PC) έκανε επιτακτική την ανάγκη χρήσης ξεχωριστής CPU για την απεικόνιση γραφικών. Κάπου εκεί άρχισε και το δικό μου ταξίδι στον αλλόκοτο κόσμο τον υπολογιστών, με ψυχεδελικά γραφικά που ζωγράφιζε στην CRT οθόνη μου μια Cirus Logic. Φυσικά λίγο η τότε άγνοια μου και λίγο τα χρόνια που περάσαν δεν θυμάμαι το μοντέλο της(θυμάμαι μόνο τα 2MB RAM με τα οποία ήταν οπλισμένη).

Σύντομα ο ανταγωνισμός από τις state of the art κονσόλες της εποχής και ο παροξυσμός της εφηβείας μας για το ό,τι ήταν 3D έφερε στα PC τις πρώτες Voodoo. Θυμάμαι ακόμα σαν σήμερα που διάβαζα σε κάποιο περιοδικό της εποχής για την φοβερή και τρομερή Diamond Monster Voodoo με chip της τότε ακόμα άγνωστης, αλλά σύντομα βασίλισσας του 3D, 3dfx. Η δυνατότητα να συνδυάσεις 2 τέτοιες κάρτες γραφικών μαζί και να κάνεις το PC σου μαχητικό Jet στο τομέα των γραφικών έδωσε στις κάρτες Voodoo και φυσικά στην 3dfx το γεμάτο από πολύτιμα πετράδια στέμμα των γραφικών για PC. Μόνο μειονέκτημα για αυτά τα φοβερά γραφικά ήταν πως οι κάρτες με Voodoo χειρίζονταν μόνο 3D γραφικά. Για τα υπόλοιπα έπρεπε να έχεις μια απλή κάρτα γραφικών.

Αυτό όμως δεν κράτησε για πολύ αφού ακόμα για τις συνήθειες της εποχής ήταν και οικονομικά ασύμφορο να αγοράζεις δύο κάρτες γραφικών (μια για 2D και μια για 3D) αλλά και άκομψο με καλώδια να συνδέουν εξωτερικά τις δύο κάρτες. Έτσι εμφανίστηκαν οι πρώτες ολοκληρωμένες κάρτες γραφικών με 2D και 3D σε μια μόνο κάρτα. Μάλιστα κάποιες κάρτες γραφικών είχαν και αποκωδικοποιητή DVD για να μπορείς να βλέπεις DVD στον υπολογιστή σου. Και για όσους απορούν είναι αλήθεια. Κάποτε χρειαζόσουν μια εντελώς ξεχωριστή κάρτα απλά για να δεις DVD γιατί η υπολογιστικη δύναμη ενός Pentium στα 166Μhz δεν μπορούσε να σου δώσει αυτή την εμπειρία. Έτσι ήρθαν στο φως κάρτες όπως η Diamond Viper 128 με το ολοκληρωμένο 2D/3D chip Riva 128 αλλά και οι περίφημες κάρτες γραφικών της Matrox.

Μετά από αυτό άρχισε το μεγάλο μπαμ. Η 3dfx έκλεισε και έμειναν δύο μεγάλοι ανταγωνιστές. H nVidia και η ATI. Ατελείωτες συζητήσεις και κόντρες για το ποια από τις δύο εταιρείες είναι η καλύτερη. Λίτρα καφέ για να αποφανθούμε το μοντέλο ποιας από τις δύο θα δώσει τα καλύτερα γραφικά και δεν είναι "σκουπίδι". Και φυσικά όλα αυτά με background τα ξεπερασμένα, για τα σημερινά μάτια, γραφικά του Doom 3.

Και φτάνουμε στο σήμερα. Τα PC πλέον έχουν τη δυνατότητα να αποδώσουν γραφικά σε οθόνες 4K. Οι κάρτες γραφικών πλέον αποτελούν ένα μικρό πυρηνικό εργοστάσιο που το προσαρμόζεις στον υπολογιστή σου για να χαλαρώσεις μερικές ώρες παίζοντας NBA 2k16 ή FIFA16.  Σύντομα η τεράστια υπολογιστική δύναμη των καρτών γραφικών θα μας περιβάλει με virtual reality συσκευές όπως το Oculus Rift. Όμως ρε φίλε...αν δεν παίξεις Vectrex με τις λευκές γραμμές για γραφικά και ζωγραφιστά overlays στην οθόνη σου δεν έχεις δει τίποτα στη ζωή σου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου