Κυριακή, 3 Μαΐου 2015

Η ιστορία των Microsoft Windows


Η ιστορία των Windows για τον καταναλωτή ξεκινάει περίπου το 1985 όταν η Microsoft κυκλοφόρησε για πρώτη φορά τα Widows 1.0. Από τότε μέχρι τώρα έχει κυλίσει πολύ νερό στο αυλάκι και τα Windows έχουν εξελιχθεί σε ένα μοντέρνο λειτουργικό σύστημα που ικανοποιεί τους περισσότερους. Όμως για να δούμε πως έγινε η εξέλιξη τους:

Windows 1.0:

Τα Windows 1.0 δεν ήταν τίποτα περισσότερο από ένα front-end για το άλλο λειτουργικό της Microsoft, το DOS 6.22. Για να έχεις λοιπόν τα Windows 1.0 στον υπολογιστή σου θα έπρεπε να έχει προεγκατεστημένο το DOS και τα Windows προσέφεραν ένα γραφικό περιβάλλον που έβγαζε τους χρήστες από την επίπονη διαδικασία της πληκτρολόγησης εντολών


Windows 2.0:

Στην ίδια φιλοσοφία βασίστηκαν και τα Windows 2.0. Μια σημαντική διαφορά ήταν η δυνατότητα να έχεις πολλά παράθυρα ανοιγμένα την ίδια στιγμή στην οθόνη σου. Επίσης μπορείς να κάνεις minimize σε αυτό που τότε ονομαζόταν dock και τώρα ονομάζεται task bar.


Windows 3.1:

Παρακάμπτουμε τα Windows 3.0 και πάμε στα Windows 3.1 αφού το γραφικό περιβάλλον που προσέφεραν ήταν λίγο διαφορετικό από τα προηγούμενα. Επίσης τα Windows 3.1 ήταν τα πρώτα Windows που δούλεψα ποτέ αφού ήταν εγκατεστημένα στους υπολογιστές του Γυμνασίου! Η μεγάλη λοιπόν διαφορά των Windows 3.1 ήταν ο Program Manager. Μέσα του είχε όλα τα προγράμματα που μπορούσες να τρέξεις. Επίσης το πρόγραμμα ζωγραφικής ονομαζόταν Paintbrush.


Windows 9x:

Τα Windows 95 ήταν τα πρώτα Windows που έτρεξα στον πρώτο μου υπολογιστή (κάπου στο μακρινό Δεκέμβρη του 1996). Η μεγάλη αλλαγή, που μένει μέχρι τώρα, είναι το start button. Είτε το κουμπί λέει Start, είτε έχει το λογότυπο της Microsoft μέχρι και σήμερα το κουμπί start υπάρχει σε όλα τα Windows. Μάλιστα, έχει περάσει στο γενετικό κώδικα των περισσοτέρων που ακόμα και αρκετοί Linux-άδες προτιμούν να έχουν μια τέτοια εκδοχή στο γραφικό τους περιβάλλον ακόμα και αν τρέχουν Linux.Windows 2000:

Τα Windows 2000 ήταν από τα πιο σταθερά λειτουργικά της Microsoft. Σε πολλές περιπτώσεις μπορούσε κανείς να τα βρει και σε Servers. Ήταν η πρώτη προσπάθεια για ένα λειτουργικό σε home περιβάλλον που δεν θα είχε καθόλου το DOS και ήταν η εξέλιξη των Windows NT. Του λειτουργικού της Microsoft που απευθυνόταν κυρίως σε servers και σε επαγγελματικό περιβάλλον. Η προσωπική  εμπειρία με το συγκεκριμένο λειτουργικό ήταν μικρή. Περίπου 7 μήνες, αν θυμάμαι καλά οπότε δεν έχω να πω και πολλά.


Windows ME:

BUG!


Windows XP:

Το καλύτερο, το πιο σταθερό και πιο εύχρηστο λειτουργικό της Microsoft. Άντεξε για πάνω από μια δεκαετία μέχρι που πρόσφατα ή Microsoft σταμάτησε την υποστήριξη. 


Windows Vista:

Γνωστά στους Έλληνες και ως Windows Svista αφού ήταν από τα χειρότερα λειτουργικά συστήματα της Microsoft (ίσως λίγο καλύτερα από τα Windows ME). Η Microsoft είχε αρκετά χρόνια να παρουσιάσει ένα νέο OS οπότε βιάστηκε και μας έδωσε αυτό το "υπέροχο" λειτουργικό που ζητούσε τη μάνα του και τον πατέρα του για μνήμη και επεξεργαστή.


Windows 7:

Τα Windows 7 ήταν αυτό που θα έπρεπε να είναι τα Windows Vista εξ'αρχής. Σταθερό, απαιτεί λιγότερους πόρους συστήματος και ιδανικό για gamers και επαγγελματίες. Από τα καλύτερα λειτουργικά της Microsoft (ακόμα και αν δεν τα συμπάθησα από την πρώτη στιγμή).


Windows 8:

Τα Windows 8 πάσχουν από ψυχολογικά προβλήματα. Δεν ξέρουν αν είναι λειτουργικό για κινητά ή λειτουργικό για desktop. Η εμπειρία μου με αυτά είναι σχετικά μικρή όμως είμαι σίγουρος πως αρκετοί δεν "βολεύτηκαν" με τα Windows 8. Τώρα η Microsoft ετοιμάζει τα Windows 10 (μάλλον θεωρεί γρουσούζικο το νούμερο 9; Τι να πω) και θα μας τα προσφέρει το καλοκαίρι σε πιάτο δωρεάν αναβάθμισης γι αυτούς που έχουν Windows 7 και Windows 8. Πιστεύω πως η πρακτική της "Δωρεάν αναβάθμισης" έχει να κάνει περισσότερο για λόγους προώθησης του Microsoft App Store και λιγότερο για την ανάγκη της Microsoft να δώσει κάτι στο κόσμο δωρεάν. Αν θα είναι καλά τα Windows 10 ή όχι θα το δούμε το καλοκαιράκι...

Και για να γελάσουμε με τον πίθηκο της Microsoft, Steve Balmer:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου