Κυριακή, 17 Μαΐου 2015

Τέλος η Konami...


Εμείς οι..."γερόλυκοι" των video games λατρεύουμε την Konami. Είναι η εταιρεία που μας έδωσε απίστευτους τίτλους την εποχή των 8 bit όπως το Castelvania και Contra μέχρι και την προηγούμενη γενιά κονσολών με τα Metal Gear Solid, Pro Evolution Soccer και Castlevania. Όμως τέλος...η Konami που ξέραμε τελείωσε.

Μέσα στην περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκε πως η Konami θα εκδίδει παιχνίδια μόνο για τα κινητά. Οπότε τέλος οι ΑΑΑ τίτλοι που φανταζόμασταν να δούμε. Τέλος οι αναμονές για remastered και HD εκδόσεων παλιών παιχνιδιών. Τέλος όλα. Δυστυχώς αυτό είναι σημείο των καιρών στη βιομηχανία των Video Games.

Είχα γράψει πριν από λίγο καιρό πως η current gen των κονσολών είναι η χειρότερη. Ένας από τους λόγους είναι τα free to play παιχνίδια που καταλήγουν να τα πληρώνεις περισσότερα από έναν retail τίτλο στο ράφι του μαγαζιού. Και φυσικά οι μεγάλες εταιρείες υιοθετούν αυτό το σύστημα για να βγάλουν περισσότερα λεφτά προσφέροντας στον κόσμο λιγότερο ποιοτικό προϊόν. Ε, αυτό θα κάνει τώρα και η Konami και, μακάρι να έχω άδικο, αυτό θα κάνουν ακόμα περισσότερες όσο περνάει ο καιρός.

Μετά την επιτυχία του Wii και των παιχνιδιών στα smartphones οι εταιρείες συνειδητοποίησαν πως το κοινό των casual gamers είναι μεγαλύτερο από αυτό των hardcore gamers και αφού οι casual gamers παίζουν σε hardcore επίπεδο 666 διαφορετικά παιχνίδια τύπου σπάσε αυτή τη μπαλίτσα να βγει το πουλάκι γιατί να μην το εκμεταλλευτούν και να παράγουν εύκολα, γρήγορα και σχεδόν ανέξοδα(δεν πληρώνουν καμία μηχανή γραφικών, δεν ξοδεύουν 4 χρόνια να αναπτύξουν δική τους) παιχνίδια γι αυτούς.

Σίγουρα θα ακολουθήσουν κι άλλες εταιρείες (βλέπω και την Capcom σε λίγο καιρό αφού έχει αρχίσει ήδη παρόμοιες τεχνικές με το Resident Evil) και είναι λογικό αφού πρόκειτε για εταιρείες που θέλουν να βγάλουν λεφτά. Ίσως γι αυτό τον τελευταίο καιρό μεγάλα ονόματα των Video Games φεύγουν από τις εταιρείες που δούλευαν για χρόνια. Γιατί τα casual games δεν είναι το δημιούργημα που έχουν στο μυαλό τους.

Αν η βιομηχανία επιζήσει από αυτή τη κατηφόρα που έρχεται θα είναι από τους indie developers που έχουν σε γενικές γραμμές καλές ιδέες με μικρό budget και από τα kickstarters που έχουν γίνει της μόδας τον τελευταίο καιρό. Αν κάποιος θέλει να δει το νέο Castlevania ( που προφανώς δεν θα λέγεται Castlevania για νομικούς λόγους) θα μπορεί να πληρώσει κάποιο ποσό ώστε να καταφέρει ο δημιουργός να το ολοκληρώσει.  Με αυτό το τρόπο θα μπορέσουμε να δούμε και το νέο Mega Man που φυσικά άλλαξε ονοματάκι για να αποφύγει την Capcom στη καμπούρα του ο Keiji Inafune.


Είναι πραγματικά κρίμα που η βιομηχανία των video games πάει κατά διαόλου γιατί η περασμένη γενιά ήταν πραγματικά αν όχι η καλύτερη, από τις καλύτερες γενιές που είχαμε. Πολλά παιχνίδια, καλά παιχνίδια και αρκετές καινοτομίες. Μακάρι τα πράγματα να αλλάξουν αλλιώς με βλέπω να παίζω για 666η φορά το Contra.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου