Σάββατο, 23 Μαΐου 2015

Google Fiber...όπως λέμε αστυνομία πνευματικών δικαιωμάτων


Η καλή μας google έχει διαθέσει εδώ και αρκετό καιρό - μόνο σε ορισμένες πολιτείες της Αμερικής - την υπηρεσία Google Fiber. Με το Google Fiber ο χρήστης μπορεί να έχει σπίτι του με αρκετά χαμηλή τιμή ταχύτητες Internet 1Gbps.  Αυτό το έχει πετύχει με την εγκατάσταση δικών της οπτικών ινών (γι αυτό και Google Fiber). Όμως τελικά η υψηλή ταχύτητα είναι μια μεγάλη παγίδα για την ελευθερία του internet.

Έτσι λοιπόν, σε αρκετούς χρήστες που κατεβάζουν πειρατικό περιεχόμενο, τους έχει έρθει ένα αυτόματο πρόστιμο από την Google από 20$ - 300$. Δεν μου κάνει μεγάλη εντύπωση για τη Google αυτό αφού πριν μερικά χρόνια ήταν υπέρ του ACTA και του PIPA αλλά και πρόσφατα με τους περιορισμούς στο Youtube.

Οι μεγάλες εταιρείες τα έχουν βρει μεταξύ τους και με πρόσχημα την καραμέλα των "πνευματικών δικαιωμάτων" μπορούν να παρακολουθούν τις κινήσεις μας στο internet. Βέβαια δεν θα το πουν ανοιχτά αλλά θα το μασκαρέψουν με τεχνικούς όρους, όπως "ελέγχουμε το CRC του κάθε αρχείου" (όπως κάνει ήδη το Dropbox) η με κάποιον άλλον ευφάνταστο τρόπο.

Δεν ξέρω πότε ακριβώς ξεκίνησε αυτή η τρέλα με τα πνευματικά δικαιώματα όμως είμαι σίγουρος πως οι νόμοι αυτοί αφήνουν την ανθρωπότητα πίσω. Κυρίως με τους ελέγχους των μεγάλων εταιρειών αλλά μια μεγάλη εταιρεία σκοπό έχει να γίνει ακόμα μεγαλύτερη με το να κερδίσει περισσότερα λεφτά. Έτσι λοιπόν, θεωρώ, πως το μεγαλύτερο βάρος της ευθύνης το έχουν οι ίδιοι οι δημιουργοί. Όμως ακόμα και αυτοί δεν μπορούν να καταλάβουν αρκετά πράγματα για τα πνευματικά δικαιώματα.

Παράδειγμα σε αυτό είναι η ΑΕΠΙ που ζητάει νταβατζίδικα φράγκα σε όποιον παίζει μουσική στο μαγαζί του. Αν ρωτήσεις έναν δημιουργό θα σου πει πως "το σουβλατζίδικο βγάζει λεφτά από τη μουσική μου αφού ο κόσμος ακούει το κομμάτι μου, του φτιάχνει η διάθεση και κάνει μεγαλύτερη κατανάλωση". Αν όμως πεις στο δημιουργό πως με την ίδια λογική θα πρέπει να πληρώνει κάθε φορά που κάνει χρήση ενός προγράμματος μουσικής θα σου πει πως "δεν είναι έτσι τα πράγματα" και άλλες παρόμοιες μπούρδες.

Δυστυχώς στο καπιταλισμό όλα γυρίζουν γύρω από το χρήμα και η Google όσο καλή και αν είναι σε πολλές υπηρεσίες της παραμένει μια εταιρεία. Και φυσικά θα στηρίξει τις άλλες εταιρείες και όχι τους χρήστες.


Πηγή: http://www.insomnia.grΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου