Δευτέρα, 27 Απριλίου 2015

Νέα γενιά Video Games ή μήπως μια νέα κρίση των Video Games


Η νέα γενιά των video games δεν μου άρεσε από την αρχή. Είχαμε την μεγάλη Microsoft να προσπαθεί να μας μπουκώσει το στόμα με DRM και Kinect, την Nintendo να βγάζει ένα σύστημα στην αγορά με hardware...περασμένης τεχνολογίας και να θαυμάζει το κατόρθωμα της για HD γραφικά και την SONY να πατάει στην ανικανότητα των δύο προηγούμενων (κυρίως της Microsoft) για να κερδίσει έδαφος. Δύο χρόνια μετά από την έναρξη της νέας γενιάς κονσολών άλλαξε κάτι;

Η απάντηση (και δικιά μου γνώμη φυσικά) είναι ΟΧΙ. Μάλιστα τα πράγματα έχουν γίνει ακόμα χειρότερα. Αυτή τη στιγμή έχουμε φτάσει σε μια φάση που η Nintendo έχει παραδεχθεί την αποτυχία του WiiU και προσπαθεί να κάνει νέα αρχή με τη νέα κονσόλα που ετοιμάζει, η Microsoft έχει παραδεχθεί την αποτυχία του Kinect και προσπαθεί να τα μπαλώσει πότε ρίχνοντας τις τιμές και πότε με ανακοινώσεις τύπου "Το DirectX 12 θα κάνει τα παιχνίδια καλύτερα από αυτά του PS4 και η Sony έχει πέσει ξανά θύμα hacking. Όμως οι πολιτικές των εταιριών δεν ενδιαφέρουν τους gamers ουσιαστικά. Αυτό που ενδιαφέρει τους gamers είναι τα παιχνίδια.

Στα παιχνίδια λοιπόν οι διαφορές που έχει η προηγούμενη γενιά κονσολών με την σημερινή είναι...σχεδόν καμία. Πραγματικά, αν δει κάποιος παιχνίδια του PS3 και παιχνίδια του PS4 δεν θα παρατηρήσει τεράστιες διαφορές. Όταν "μεταναστεύσαμε" τεχνολογικά από το PS2 στο PS3 και από το XBOX στο Χ360 οι διαφορές ήταν πραγματικά τεράστιες. Τα γραφικά πραγματικά είχαν διαφορά μεταξύ των δύο γενιών και σε "ανάγκαζαν" να σκάσεις τα όμορφα σου ευρώ για να πάρεις μια τέτοια κονσόλα. Αντίθετα αυτή η γενιά δεν έχει να επιδείξει κάτι τρομερό. Τα περισσότερα παιχνίδια θα μπορούσαμε να τα απολαύσουμε και στην προηγούμενη γενιά, χάνοντας ίσως ελάχιστα σε γραφικά. Οι μοντέρνες κονσόλες παιχνιδιών δεν έχουν ακόμα την ικανότητα να τρέξουν όλα τους τα παιχνίδια σε 1080p όταν αχνοφαίνεται σιγά σιγά ή ανάγκη για 4K.

Όμως ακόμα και αυτό μπορώ να το καταπιώ. Ξέρω πως είναι δύσκολο να μειώσουν πολύ το κόστος ενός υπολογιστή ώστε να είναι affortable και ταυτόχρονα να σου παρέχουν υψηλής ποιότητας γραφικά. Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω σε αυτή τη γενιά είναι το πόσο πολύ θέλουν να αρμέξουν τον καταναλωτή. Κάποτε για παράδειγμα αν ήθελες να έχεις πρόσβαση σε extra κοστούμια, νέα levels και άλλα παρόμοια καλούδια ενός παιχνιδιού αρκούσε να ξετινάξεις το παιχνίδι στο κάθε επίπεδο δυσκολίας ή να βρεις το super κρυφό Powerup που θα σου ξεκλείδωνε την τάδε δυνατότητα. Σήμερα όμως η ικανότητα έχει αντικατασταθεί από το πορτοφόλι. Τώρα αν θες νέα στολή για τον ήρωα του παιχνιδιού σου πρέπει να πληρώσεις. Αν θες κρυφά levels πρέπει να πληρώσεις. Αν θες να κάνεις one button fatalities....πρέπει να πληρώσεις. Η υπέρτατη όμως χυδαιότητα των εταιριών είναι τα extra levels ή expansions που βγαίνουν για ένα παιχνίδι δύο ή τρεις μέρες μετά από την επίσημη κυκλοφορία. Ρε, καραγκιόζη αφού το πλήρωσα ολόκληρο το παιχνίδι γιατί δεν μου το δίνεις κι εσύ ολόκληρο και πρέπει να αγοράσω extra content από το Internet τρεις μέρες από τη κυκλοφορία του; Δεν μιλάμε για expansion που έβγαλε η εταιρία 9 - 12 μήνες μετά την επίσημη κυκλοφορία του. Μιλάμε για Expansion που βγάζει σχεδόν μαζί με την κυκλοφορία του παιχνιδιού.

Και τώρα έρχεται και η μεγάλη Valve και η Bethesda που για να αρμέξουν ακόμα περισσότερο την επιτυχία του Skyrim θέλουν να πουλάνε mods των χρηστών. Επισημαίνω πως αυτό μέχρι τώρα ήταν δωρεάν και πολλά παιχνίδια έχουν επωφεληθεί από τα mods των χρηστών. Τώρα η Valve αποφασίζει να καινοτομήσει και να πουλάει τα mods αυτά στο Steam. Σκέφτηκε όμως ποτέ πως κάποιος που απλά θέλει να βγάλει μερικά ευρώ μπορεί να φτιάξει ένα "σάπιο" mod και οι χρήστες σου, που πάνω σε αυτούς βασίζεις την επιτυχία σου, να πέσουν θύμα ενός τύπου που απλά θέλει να βγάλει μερικά ευρώ χωρίς κόπο. Φυσικά και ΟΧΙ. Το μόνο που νοιάζει τις εταιρίες είναι το κέρδος.

Αφήνω τελευταίο τα λεγόμενα free παιχνίδια. Ναι, ξέρω δεν είναι φαινόμενο της τελευταίας γενιάς όμως αρχίζει σιγά σιγά και διογκώνεται το θέμα. Κατεβάζεις ένα δωρεάν παιχνίδι, παίζεις για λίγο και όταν φτάσεις σε ένα συγκεκριμένο σημείο σου λέει πρέπει να πληρώσεις. Ή σου λέει πως μπορείς να συνεχίσεις αλλά αν πληρώσεις θα έχεις ακόμα καλύτερη εμπειρία αφού θα σου δώσουμε έναν δράκο που κλάνει φωτιές και θα κερδίζεις τους αντιπάλους ευκολότερα. Και όσο αυτή η πρακτική ήταν στη μεθοδολογία μικρών εταιριών και παιχνιδιών του facebook δεν με ενδιέφερε. Όμως βλέπουμε και μεγάλα ονόματα της βιομηχανίας, όπως η Capcom, σιγά σιγά να το υιοθετούν και αυτό δεν μου αρέσει καθόλου.

Ίσως να πλησιάζουμε σε μια νέα εποχή που τα video games θα περάσουν κρίση όπως έγινε το 1985. Βέβαια τότε είχαμε την Nintendo να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά. Σήμερα ποιος θα είναι ο νέος Carnation που θα σώσει τη Λόλα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου