Τετάρτη, 1 Απριλίου 2015

Super Mario 64 HD unity και πνευματικά δικαιώματα


Τέλος, όσο και να αγαπάμε τη Nintendo εμείς οι παλιότεροι, έχει καταντήσει να είναι ένα σύμπλεγμα Σταλινικού Χίτλερ. Είναι γνωστό σε όσους ασχολούνται με τα video games και το youtube η κίνηση της να κατεβάζει βίντεο από τη γνωστή πλατφόρμα που έχουν gameplay footage από τα δικά της παιχνίδια. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά έχει φτιάξει το Nintendo Creators Program στο οποίο αφού ο δημιουργός υπακούσει στις δέκα εντολές του Θεού Nintendo θα μπορεί να ανεβάσει τα video στο youtube (μία από αυτές τις εντολές είναι η απαίτηση ο δημιουργός να μην ανεβάζει video από άλλα παιχνίδια εκτός των παιχνιδιών της Nintendo). E, λοιπόν ο Θεός N χτύπησε πάλι.

Πρόσφατα ένας φοιτητής ανέπτυξε σε Unity το πρώτο level από το παιχνίδι Super Mario 64. Μάλιστα με τον κατάλληλο εξοπλισμό μπορείς να απολαύσεις αυτό το παιχνίδι και σε HD στον υπολογιστή σου. Ο Erik Roystan Ross λοιπόν, λίγο η νοσταλγία και λίγο το δαιμόνιο του προγραμματιστή που θέλει να πειραματιστή σκέφτηκε πως θα ήταν θεμιτό να φτιάξει αυτό το πρώτο level. Φυσικά επειδή πρόκειται για ένα fan made παιχνιδάκι και μάλιστα ούτε καν ολοκληρωμένο  το παιχνίδι έχει πολλές ελλείψεις. Άλλωστε ο Erik όπως είπα δεν το έφτιαξε για να πουλήσει αλλά αυτό που λέμε...για τη πλάκα του.

Τα αντανακλαστικά όμως της Nintendo λειτούργησαν αμέσως. Η μεγάλη N ειδοποίησε τον Erik πως παραβαίνει τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας και πρέπει να κατεβάσει το μικρό Demo (αφού μόνο έτσι μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς την προσπάθεια του Erik) από το Internet. Ευτυχώς πρόλαβα να κατεβάσω την εφαρμογή και πραγματικά η προσπάθεια είναι κάτι παραπάνω από καλή.

Δυστυχώς η Nintendo δεν έχει καταλάβει πως οι fans φτιάχνουν τα μεγάλα IPs που εδώ και τόσο καιρό την κρατάνε ακόμα στο παιχνίδι. Όταν κάποιος θέλει να παρουσιάσει ένα παιχνίδι στο youtube είναι ουσιαστικά διαφήμιση. Ακόμα και αν ο reviewer είναι επικριτικός. Με αυτό το τρόπο πολλά παιχνίδια έχουν βγάλει τσουβάλια με λεφτά ακόμα και αν στη πραγματικότητα δεν άξιζαν ούτε για σαπισμένη μπανάνα (π.χ. Goat Simulator).

Από την άλλη το μικρό αυτό remake δεν είχε κερδοσκοπικό χαρακτήρα αλλά και δεν ζημίωνε την μεγάλη N αφού το παιχνίδι του Erik ήταν ουσιαστικά unplayable. Μόνο το πρώτο level και από αυτό έλειπαν πολλά "καλούδια" του original τίτλου.

Το μόνο που έχει μείνει από αυτό το θέμα ακόμα είναι ένα βίντεο με το παιχνίδι:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου