Τετάρτη, 25 Μαρτίου 2015

Starship Troopers (1997)


Το Starship Troopers είναι από τις ταινίες που δεν είναι τόσο γνωστές στο κοινό. Έχει αποκτήσει τη φήμη της εξαιτίας της σχετικά μεγάλης fan base που κέρδισε μετά την αποτυχία της στους κινηματογράφους. Είναι από αυτές τις λιγότερο γνωστές ταινίες που όλοι σου οι φίλοι λένε πως πρέπει να τη δεις και ποτέ δεν την βλέπεις. Μέχρι την 25η Μαρτίου του 2015 που την βρίσκεις στο youtube και λες "Και δεν τη βλέπω".

Βρισκόμαστε στο μακρινό μέλλον όπου η ανθρωπότητα έχει καταφέρει να φύγει από τα όρια του ηλιακού συστήματος και να δημιουργεί αποικίες σε άλλους μακρινούς πλανήτες. Ο μεγάλος ανταγωνιστής των ανθρώπων είναι τα "Έντομα" (ναι ξέρω ακούγεται χαζό αλλά...) ένα είδος ζωντανού οργανισμού που δεν έχει την ευφυΐα των ανθρώπων όμως είναι μια πολεμική μηχανή. Ο γήινος πολιτισμός για την άμυνα του εκπαιδεύει στρατιώτες και πιλότους διαστημικών αεροσκαφών.

Εδώ έρχονται οι ήρωες μας που τους γνωρίζουμε λίγο πριν το τέλος του λυκείου που ο καθένας ακόμα ψάχνει τα επόμενα βήματα που πρέπει να κάνει. Εντελώς τυχαία καταλήγουν όλοι να βρίσκονται στο ειδικό αυτό στρατό είτε ως υψηλόβαθμοι είτε ως απλοί στρατιώτες.

Όποιος έχει δει το Robocop του 1987 δεν θα εκπλαγεί με την βία και το θέμα της ταινίας. Αυτό κυρίως γιατί ο σκηνοθέτης είναι ο γνωστός για τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας (Starship Troopers, Total Recall, Robocop) Paul Verhoeven. Η γνωστή σάτιρα του σκηνοθέτη για την βίαια κοινωνία και την προπαγάνδα της τηλεόρασης είναι διάχυτη.

Οι ηθοποιοί δυστυχώς είναι μέτριοι. Ο Verhoven επέλεξε νεότερους ηθοποιούς, λιγότερο έμπειρους με αποτέλεσμα να μην έχουμε σπουδαία δείγματα υποκριτικής. Οι γνωστότεροι από αυτούς είναι η Denise Richards, Dina Meyer και ο Neil Patrick Harris. Ο καλύτερος στο ρόλο του είναι ένας από τους παλιούς συνεργάτες του Verhoven, ο Μichael Ironside.

Σε γενικές γραμμές η ταινία είναι πολύ καλή και τα εφέ της ακόμα και σήμερα ικανοποιούν. Η πολιτική σάτιρα του Verhoven ήταν πάντα από τα αγαπημένα μου σημεία στο Robocop και κατά συνέπεια κι εδώ. Αυτό που δεν μου άρεσε στη ταινία ήταν το πρώτο μέρος της. Αρχικά νόμιζα πως έβλεπα το "Νεανικές ανησυχίες" στο μέλλον. Ευτυχώς με λίγη υπομονή τελειώνουν τα πρώτα 20 περίπου λεπτά της ταινίας και αρχίζει το "ζουμί".

Όταν όμως αρχίζει η δράση το μυαλό σου πάει στο...Gears of War. Γιατί αν αντικαταστήσεις τους Rookies στρατιώτες του Starship Troopers με αναβωλιασμένα ανθρώπινα τέρατα έχεις μια καλή μεταφορά του video game σε ταινία.

Αν κάποιος λατρεύει το cyberpunk και τις στρατιωτικές ιστορίες τότε πρέπει να δει αυτή τη ταινία. Φυσικά παραμερίζοντας την κακή υποκριτική. Δυστυχώς η ταινία δεν πήγε καλά στο κινηματογράφο αλλά μόνο σε βιντεοκασσέτες ( το 1997 ακόμα βασίλευαν οι βιντεοκασσέτες) και έτσι οι παραγωγοι έβγαλαν δύο μόνο sequel direct-to-DVD.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου