Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2015

Psycho-Pass


Τον τελευταίο καιρό με έχει πιάσει κάτι με το Cyberpunk. Έτσι έψαξα να βρω μια καλή σειρά anime με βασικό θέμα ακριβώς αυτό - το Cyberpunk. Έτσι κατέληξα στο Psycho Pass.

Η σειρά μας μεταφέρει στη Ιαπωνία του μακρινού ακόμα για μας 2113. Η τεχνολογία και ο πολιτισμός έχει προχωρήσει αρκετά ώστε το ποσοστό των εγκληματικών πράξεων να έχει μειωθεί σε μεγάλο βαθμό. Αυτό έχει επιτευχθεί με το σύστημα Sybil το οποίο καθορίζει τις ζωές των ανθρώπων του φανταστικού μέλλοντος. Το σύστημα Sybil μετράει αυτό που στη σειρά ονομάζεται crime coefficient. Το crime coefficient είναι ουσιαστικά ένα νούμερο που ορίζει τη πιθανότητα ενός ανθρώπου να διαπράξει έγκλημα και υπολογίζεται από την συναισθηματική κατάσταση του κάθε ανθρώπου. To Sybil καθορίζει ακόμα και το επάγγελμα που μπορεί ένας άνθρωπος να κάνει αλλά και ποιο επάγγελμα δεν μπορεί να κάνει.

Η σειρά αρχίζει με την πρώτη αποστολή της νεαρής επιθεωρητού Akane Tsunemori. Ένα κορίτσι που το Sybil έχει δείξει πως μπορεί να κάνει οποιοδήποτε επάγγελμα επιθυμεί αφού όλες το crime coefficient της παραμένεις αρκετά χαμηλό και υπό έλεγχο σε οπουδήποτε κατάσταση. Σύντομα η νεαρή Akane θα βρεθεί να εξιχνιάζει μια υπόθεση ενός εγκληματία που το σύστημα Sybil δεν μπορεί να τον εντοπίσει.

Η ιστορία σε γενικές γραμμές έχει ενδιαφέρον και όποιος παρακολουθήσει τη σειρά μέχρι το τέλος θα του θυμίσει αρκετά το Minority Report. Αν και οι χαρακτήρες του anime έχουν ένα γενικό ενδιαφέρον, δεν μπορώ να πω πως τους βρήκα δυνατούς και "γεμάτους". Ακόμα για παράδειγμα και ο main villain της σειράς δεν μου έδωσε την εντύπωση ενός πανέξυπνου ανθρώπου που μπορεί να φέρει το χάος σε ένα αποστειρωμένο μέλλον. Ενώ δηλαδή υπάρχουν οι βάσεις για δυνατούς χαρακτήρες η σειρά κάπου χάνει τον προσανατολισμό της.

Το animation είναι πάρα πολύ καλό και δεν μπορώ να θυμηθώ κάποιο επεισόδιο που να με απογοήτευσε. Φυσικά η χρήση τον υπολογιστών είναι εμφανέστατη όμως ευτυχώς δένει όμορφα με τα υπόλοιπα σχέδια χωρίς να κουράζει.

Δυστυχώς το Psycho Pass ενώ είναι σε γενικές γραμμές καλό και έχει κάτι να πει σε αφήνει...ξεκρέμαστο. Το τέλος δεν με ικανοποίησε καθόλου και μου άφησε μια πικρή γεύση. Παρά τα προβλήματά που έχει όμως το Psycho Pass είναι ένα anime που δεν μπορεί να αφήσει αδιάφορους τους φίλους του Cyberpunk.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου