Δευτέρα, 2 Μαρτίου 2015

9 1/2 εβδομάδες


Όταν άνοιξαν τα ιδιωτικά κανάλια ήμουν περίπου 8 χρονών. Εκείνη λοιπόν την εποχή στα νέα αυτά κανάλια διαφημίζονταν πολλές ξένες ταινίες που θεωρούνταν "απαγορευμένες" για το ανήλικο κοινό και προβάλλονταν κυρίως μετά τις 22:00 ή 23:00. Μια από αυτές τις πολυδιαφημισμένες ταινίες ήταν και το 9 1/2 εβδομάδες και για χρόνια είχα την τύχη να μην τον δω...μέχρι προχθές που λίγο ο σάλος που έχει γίνει με το "Fifty shades of Grey" λίγο το μυστήριο που είχε κρατηθεί ακόμα από την παιδική μου ηλικία για την ταινία αυτή με ώθησαν να την παρακολουθήσω.

Περιληπτικά η ταινία έχει να κάνει με τον χαρακτήρα της Kim Basinger που γνωρίζει έναν όμορφο - μάλλον - τραπεζίτη (Mickey Rourke) και αποφασίζουν να ζευγαρώνουν σαν τα κουνέλια για 2 ώρες που διαρκεί αυτή η ταινία. Με απλά λόγια η ταινία είναι glorified χολυγουντιανό soft porn.

Η υπόθεση δεν υπάρχει. Ή τουλάχιστον εγώ δεν βρήκα υπόθεση αλλά ούτε και νόημα. Όταν τελείωσε η ταινία προσπαθούσα να θυμηθώ μήπως υπήρχε κάποια σκηνή που έχασα η οποία είχε κάποιο νόημα που εγώ δεν το κατάλαβα. Όμως όχι. Το πιθανότερο είναι να έχασα κάποια σκηνή που φάνηκε το στήθος της Kim Basinger παραπάνω από όσο θα έπρεπε. Κατά τα άλλα το τέλος της ταινίας σε αφήνει με ένα τεράστιο κενό να αναρωτιέσαι τι διάβολο έβλεπες για 2 ώρες.

Όμως ας πούμε πως μπορείς να κάνεις τα στραβά μάτια για την ανύπαρκτη υπόθεση. Εκείνο που με έβγαλε εκτός εαυτού  στη ταινία αυτή είναι η παντελής έλλειψη αληθοφάνειας. Και σε ένα βαθμό η έλλειψη αληθοφάνειας σε όλες τις ταινίες είναι κατανοητή (άλλωστε μιλάμε για φανταστικές ιστορίες) όμως υπάρχουν σκηνές που είναι βγαλμένες από πραγματικές ταινίες πορνό.

Για παράδειγμα η γνωριμία της Kim Basinger με τον Mickey Rourke στην αρχή της ταινίας. Ακόμα καλά καλά δεν έχεις καταλάβει τον χαρακτήρα της πρωταγωνίστριας (που ουσιαστικά βλέπεις όλη την ταινία μέσα από τα δικά της μάτια) και με το που γνωρίζει τον Mickey Rourke του συμπεριφέρεται σαν να τον ξέρει χρόνια. Πραγματικά αρχικά νόμιζα πως ήταν ο πρώην σύζυγος της (που κάπου στην αρχή γίνεται μια αναφορά).

Μετά έχουμε τη σκηνή που μπλέκονται σε ένα fist fight και αφού καταφέρνουν και "δέρνουν" τρεις μαντράχαλους αποφασίζουν να κάνουν σεξ στη μέση της νύχτας ενώ βρέχει μέσα σε έναν...υπόνομο ή κάτι τέτοιο. Γιατί μετά από κάθε καυγά το πρώτο που θες να κάνεις είναι σεξ με κίνδυνο πρώτον να σε δουν οι αστυνομικοί και να σε μαζέψουν και δεύτερον να αρρωστήσεις.

Η μόνη σκηνή που σκέφτηκα πως όλα θα αποκτήσουν κάποιο νόημα είναι όταν ο Rourke κλειδώνει την Basinger σπίτι του για τιμωρία που έψαξε τα πράγματα του. Και αντί να συνεχιστεί η ταινία ως ένα είδος θρίλερ που ένας τρελός έχει κλειδώσει σπίτι του μια γυναίκα και την κρατά αιχμάλωτη του σαν sex slave καταλήγουν ΞΑΝΑ να ζευγαρώνουν σαν κουνέλια.

Το 9 1/2 εβδομάδες πρέπει να ήταν το Fifty shades of Grey της δικής του εποχής όμως τουλάχιστον μετά από αυτό ήρθαν ταινίες όπως το Basic Instict και το "Ανήθικη πρόταση". Αναρωτιέμαι αν με το Fifty Shades of Grey θα γίνει μια νέα αρχή για ταινίες με σεξ και υπόθεση μυστηρίου ή ταινίες με ηθικά διλήμματα. Πάντως αντί κάποιος να δει το 9 1/2 εβδομάδες σίγουρα θα περάσει καλύτερα με το να δει 10 λεπτά βίντεο σε κάποιο site όπως το youporn ή το pornhub. Τουλάχιστον δεν θα χάσει δύο ώρες από τη ζωή του για να δει...soft porn.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου