Πέμπτη, 26 Φεβρουαρίου 2015

Εκτύπωσε μου ένα χέρι παρακαλώ....


Η τεχνολογία του 3D printing υπάρχει από το 1984 όμως τον τελευταίο καιρό έχει αρχίσει να διαδίδεται περισσότερο αφού το κόστος έχει πέσει αρκετά. Έτσι το να έχεις έναν τέτοιο εκτυπωτή στο σπίτι σου δεν είναι μακρινό όνειρο αλλά πραγματικότητα. Όμως τι είναι το 3D printing.

Το 3D Printing είναι η διαδικασία παραγωγής ενός τρισδιάστατου μοντέλου ηλεκτρονικής μορφής, που έχει φτιαχτεί σε κάποιο CAD πρόγραμμα, σε πραγματικό απτό μοντέλο. Με απλά λόγια σχεδιάζεις μια μινιατούρα σε κάποιο CAD πρόγραμμα και ο εκτυπωτής σου δίνει το αντικείμενο που έχεις σχεδιάσει. Κατά καιρούς στο ίντερνετ έχω δει διάφορες χρήσεις του 3D Printing είτε για εμπορικούς είτε για "χομπίστικους" σκοπούς. Όμως στο παρακάτω βίντεο που είδα σήμερα στο Veritasium δεν το είχα ξαναδεί και είναι μια πραγματικά σημαντική χρήση της τεχνολογίας.

Φοιτητές λοιπόν του πανεπιστημίου της Φλόριντα έχουν αρχίσει να "εκτυπώνουν" προσθετικά μέλη για ανθρώπους που είτε έχουν χάσει τα άκρα τους είτε έχουν γεννηθεί έτσι. Με την μέχρι τώρα τεχνολογία ένα προσθετικό τέτοιο κομμάτι θα κόστιζε πολλά και θα ήταν απαγορευτικό για τον μέσω άνθρωπο. Όμως με την τεχνολογία του 3D Printing οι φοιτητές κατάφεραν να μειώσουν το κόστος στα 300 $. Όχι και άσχημα.

Η τεχνολογία ακόμα αναπτύσσετε και σίγουρα η επιμονή όσων ανακατεύονται με αυτό το project θα δώσει το χαμόγελο σε πολλά παιδιά που το όνειρο τους να κρατήσουν τις ζωγραφιές τους και με τα δύο χέρια τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου