Σάββατο, 6 Σεπτεμβρίου 2014

Linux Sucks


Το Linux έχει αυξήσει τους χρήστες του αισθητά τα τελευταία χρόνια. Πολλές αλλαγές έχουν γίνει, νέα γραφικά περιβάλλοντα έχουν κάνει την εμφάνιση τους και οι διάφορες διανομές έχουν αυξηθεί κατά μεγάλο ποσοστό. Όσοι ασχολούμαστε με το Linux συνηθίζουμε να αναφέρουμε μόνο τα θετικά του Linux και γενικότερα του ανοιχτού κώδικα. Όμως ο Bryant Lunduke αποφάσισε να μας πει τα κακώς κείμενα του Linux και του Ανοιχτού λογισμικού.

Ένα από τα προβλήματα που αναφέρει ο Bryant είναι τα ονόματα των διαφορετικών διανομών και τα πολλά fork που γίνονται σε ένα project. Όπως αναφέρει (και μπορεί κάποιος να δει στο βίντεο στο τέλος του άρθρου) έχεις ένα project όπως το OpenSSL και για τον οποιονδήποτε λόγο μια άλλη ομάδα αποφασίζει να το κάνει fork και να δημιουργήσει το LibreSSL. Ποιο από τα δύο θα αναπτυχθεί περισσότερο; Ποιο θα αποσπάσει χρήματα από τις μεγάλες εταιρίες; Σίγουρα ένα από τα δύο σταδιακά θα "πεθάνει" όμως σε κάθε περίπτωση δημιουργεί σύγχυση.

Ένα άλλο θέμα που θίγει είναι ο server γραφικών X11. Αν και παλιός η χρήση του είναι επιτακτική αν θέλεις να έχεις γραφικό περιβάλλον στο Linux. Πριν 7 χρόνια περίπου είχα διαβάσει πως ο server γραφικών του Linux θα άλλαζε σε κάτι νέο και καλύτερο. Αν και υπάρχει το Wayland δεν έχει αλλάξει κάτι δραματικά ακόμα. Η Canonical έχει ξεκινήσει μια δικιά της εκδοχή του server γραφικών (mir) όμως ούτε από την Canonical έχουμε δει κάτι ακόμα.

Ο Lunduke ακουμπάει ακόμα και τον γνωστό hacker, Eric S. Raymond και το βιβλίο του The Cathedral and the Bazaar κάτι που θέλει μεγάλα καρύδια αφού ο Raymond είναι από τους θεμελιωτές του ανοιχτού κώδικα.

Σε κάθε περίπτωση έχει ενδιαφέρον η ομιλία του Lunduke αφού καλό είναι να δούμε τα αρνητικά του Linux. Όσο και να αγαπάμε το Linux και το ανοιχτό λογισμικό μια αυτοκριτική (και μάλιστα από κάποιον που αγαπά το Linux) είναι πάντα ευπρόσδεκτη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου