Τετάρτη, 3 Σεπτεμβρίου 2014

Baby X: Το εικονικό μωρό


Σήμερα διάβασα μια ακόμα είδηση που θα μας οδηγήσει σε ένα μέλλον επιστημονικής φαντασίας. Πρόκειται για ένα για ένα εικονικό μωρό που μπορεί να μαθαίνει και να ανταποκρίνεται όπως ένα...κανονικό μωρό.

Η ομάδα λοιπόν του Mark Sagar των εργαστηρίων Auckland Bioengineering της Νέας Ζηλανδίας ανέπτυξαν αλγορίθμους εξομοίωσης ενός πραγματικού νεογέννητου. Έτσι λοιπόν το εικονικό αυτό νεογέννητο έχει την ικανότητα να μαθαίνει νέα πράγματα, να ανταποκρίνεται σε θετικό feedback, να αναγνωρίζει εικόνες και λέξεις και φυσικά να χάνει την αυτοσυγκέντρωση του.

Βέβαια αυτό που μου κάνει μεγαλύτερη εντύπωση είναι η εξομοίωση της συμπεριφοράς των νευρώνων κατά τη διάρκεια της μάθησης. Έχουν καταφέρει να εξομοιώσουν ακόμα και την παραγωγή ντοπαμίνης όταν αποσπά θετικά σχόλια.

Σε δεύτερη μοίρα έρχονται οι ικανότητες του μωρού να ακούει και να βλέπει (μια κάμερα και ένα μικρόφωνο δηλαδή) και να αλλάζει τις εκφράσεις του προσώπου του.

Δεν ξέρω πότε, αλλά η ώρα που ο άνθρωπος θα φτιάξει την πρώτη τεχνητή νοημοσύνη που θα μοιάζει σε μεγάλο βαθμό με την ανθρώπινη όλο και πλησιάζει. Βέβαια όταν φτάσουμε σε κάτι τέτοιο η έννοια της ελευθερίας επιλογής θα τεθεί υπό αμφισβήτηση και ο άνθρωπος θα πρέπει ή να έχει το κουράγιο να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα ή να συνεχίσει να κλαίγεται πως είναι ξεχωριστό ον γιατί έχει ελεύθερη βούληση.

Την είδηση την βρήκα εδώ και μάλιστα υπάρχει και ένα ωραίο demo του εικονικού μωρού:
http://www.cnet.com

Παρακάτω υπάρχει μια συνέντευξη του Mark Sagar στο BBC:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου