Τετάρτη, 2 Ιουλίου 2014

Η νέα μου φίλη, η Qiana


Ναι! Μετά από αρκετή αναμονή είμαι επιτέλους κι εγώ χρήστης Linux Mint 17 (κωδική ονομασία Qiana). Τι μπορώ να κάνω με το Linux Mint 17;Μα τι ερωτήσεις είναι αυτές....Με το Linux Mint 17 μπορώ να....μπορώ να....Βασικά μπορώ να κάνω ακριβώς ό,τι έκανε και με το Linux Mint 15 με την διαφορά ότι θα έχω support μέχρι το 2019.

Ε, ναι δεν έχει και κοσμοϊστορικές αλλαγές. Δεν είναι όπως όταν έβαλα το Ubuntu με το dash και έψαχνα για την επόμενη διανομή που θα κάνω install στον υπολογιστή μου. Αναγνώρισε όλες μου τις συσκευές με την μια, τα προγράμματα που θέλω δουλεύουν ρολόι και σε γενικές γραμμές συνάντησα μόνο ένα μικρό πρόβλημα που όμως δεν έχει σχέση με το Mint.

Καταρχήν να πω για την ιστορία πως στην προηγούμενη έκδοση που είχα στον υπολογιστή μου (Mint 15) ο βασικός μου internet browser ήταν o Chromium και όχι ο Chrome ( έχουν διαφορά και θα αναπτυχθεί σε μελλοντικό post). Δεν το έκανα από άποψη απλά είπα ας το δοκιμάσω να δούμε τι διαφορά μπορεί να έχει με τον Chrome. Αφού λοιπόν κατάλαβα πως αρκετά πραγματάκια ο Chromium δεν τα απεικόνιζε όπως θα έπρεπε σκέφτηκα με την νέα εγκατάσταση να αλλάξω και τον default internet browser.

Η φυσική επιλογή για κάποιον που τα προϊόντα της google του λύνουν τα χέρια στην καθημερινότητα του είναι ο Chrome. Έτσι λοιπόν φόρτωσα το account μου και σε 0 χρόνο όλα έγιναν όπως ακριβώς τα άφησα και στον Chromium. Έκανα μετά μερικές αλλαγές ( αφαίρεσα μερικά extensions, πρόσθεσα κάποια άλλα) και αποφάσισα να βάλω να δω ένα βίντεο σε full screen. Αφού απόλαυσα το video και πάτησα να μπω σε κανονικό παράθυρο....ο Chrome είχε μπει σε full screen. Το F11 δεν δούλευε και έτσι το μόνο που μου έμεινε να κάνω είναι να κλείσω τον Chrome.

Google λοιπόν και αρχίζουμε να ψάχνουμε για πιθανές λύσεις....πουθενά. Τίποτα. Το ίδιο πρόβλημα το έχουν αναφέρει στα google groups κόσμος με MacOS και Windows και κανένας δεν έχει βρει μια λύση. Ή τουλάχιστον κανένας δεν έχει βρει λύση για Linux. Η Google δεν λύνει το πρόβλημα με κάποιο Update έτσι λοιπόν αφαιρώ από τα 32 μου χρόνια τα 16, επιστρέφω στην εφηβεία που δεν είχαν intenret και αρχίζω να πειραματίζομαι με οτιδήποτε μπορούσαν να φανταστώ πως φταίει.

Τελικα λύση δεν υπάρχει παρα μόνο ένα workaround. Ενεργοποιείς τα borders του Chrome και όλα είναι οκ. Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η Google δεν έχει δόσει την πρέπουσα σημασία στην συνεργασία των δικό της προϊόντων. Η τουλάχιστον με το επόμενο update να το φτιάξει. Τα threads στα google groups ήταν από το 2011. Και το πρόβλημα αυτό υπάρχει μέχρι και σήμερα. Ας μην γκρινιάζω όμως περισσότερο. Αφού δουλεύει όλα καλά.

Ο πυρήνας που τρέχω αυτή τη στιγμή είναι ο 3.13.0.24 και το User Interface είναι το Cinnamon 2.2.13. Κανένα πρόβλημα μέχρι στιγμής. Ακόμα και κάποια μικροπροβληματάκια που είχα στην προηγούμενη έκδοση (1 στις 10 φορές δεν έκανε shutdown και 1 στις 7 δεν άνοιγε τον ήχο κατά την εκκίνηση) δεν τα έχω συναντήσει ακόμα (και ελπίζω να μην τα συναντήσω).

To Linux Mint δεν είναι άδικα στην δεύτερη θέση τον προτιμήσεων των χρηστών. Θα μπορούσε να είναι ακόμα και στην πρώτη αφού το Cinnamon και το MATE δεν απομακρύνουν τους χρήστες των windows προσφέροντας όλα τα καλούδια του ανοιχτού λογισμικού. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου