Πέμπτη, 10 Ιουλίου 2014

Νίκολα Τέσλα: Ένας πραγματικός επιστήμονας


Αν με ρωτούσε κάποιος ποιόν επιστήμονα θαυμάζω περισσότερο σίγουρα η απάντηση θα ήταν αστραπιαία. Νίκολα Τέσλα. Σαν σήμερα λοιπόν, το 1856 στην σημερινή Κροατία, γεννήθηκε ο Νίκολα Τέσλα.

Ο Νίκολα Τέσλα ήταν μια αμφιλεγόμενη επιστημονική φυσιογνωμία. Η καρικατούρα του τρελού επιστήμονα που κάνει τα περίεργα πειράματα του στο σκοτεινό του εργαστήριο την έχουν εμπνευστεί οι διάφοροι συγγραφείς από τον Τέσλα. Κάπως έτσι κι αυτός έκανε τα "περίεργα" τότε πειράματα του στο σκοτεινό του εργαστήριο που κάθε βράδυ γέμιζε με φως από αστραπές, δημιουργήματα των μηχανών που επινοούσε.

Η γνωστότερη "συνδρομή" του στην ανθρώπινη ιστορία είναι το εναλλασσόμενο ρεύμα. Το ρεύμα λοιπόν που έχουμε στα σπίτια μας και δίνει ενέργεια σε υπολογιστές, τηλεοράσεις, φούρνους και πολλές άλλες συσκευές γεννήθηκε στο μυαλό του και πολέμησε πραγματικά ("ο πόλεμος των ρευμάτων") για να καταρρίψει το status quo της εποχής που ήταν το συνεχές ρεύμα του Edison.

Η πρώτη ακτινογραφία (Τεσλόγραμμα) αποδίδεται σε εκείνον όπως πλέον και ο τηλέγραφος. Ο Μαρκόνι που διδαχτήκαμε στο σχολείο βασίστηκε σε πατέντες του Τέσλα για να κάνει τον τηλέγραφο να λειτουργήσει, την περίοδο μάλιστα που ο Τέσλα προσπαθούσε να δώσει αέναο και ελεύθερο ηλεκτρικό ρεύμα σε όλους μας.

Παρά όμως το μεγάλο εφευρετικό του ταλέντο δεν κατάφερε να τιθασεύσει την καπιταλιστική κοινωνία της Αμερικής και βρέθηκε απένταρος (με μια πενιχρή σύνταξη από την Κροατία) να ταΐζει τα αγαπημένα του περιστέρια.

Στους κύκλους των συνομοσιολόγων είναι γνωστός για τα οράματα που είχε, για τους ήχους που άκουσε να έρχονται από τον Άρη σε κάποιο από τα πειράματα του, για την ακτίνα θανάτου και για την...καχύποπτη συμπεριφορά του FBI απέναντι στον Τέσλα.

Ολοκληρωτικά αφιερωμένος στην επιστήμη του δεν παντρεύτηκε ποτέ και δεν άφησε απογόνους.. Ο ίδιος είχε πει :

"Δεν υπάρχει μεγαλύτερη συγκίνηση που μπορεί να διαπεράσει την καρδιά ενός ανθρώπου από αυτή του εφευρέτη που βλέπει το δημιούργημα του μυαλού του να γίνεται πραγματικότητα...Τέτοια συναισθήματα σε κάνουν να ξεχνάς φαγητό, ύπνο, φίλους, αγάπη τα πάντα"

Έτσι λοιπόν ξέχασε κι εκείνος τα πάντα. Πέθανε στα 87 του χρόνια στο δωμάτιο 313 του ξενοδοχείου που έμενα τα τελευταία χρόνια της ζωής.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου