Σάββατο, 14 Ιουνίου 2014

Τα λάθοι στι ζοι μας (Τα λάθη στη ζωή μας)


Πριν αρκετά χρόνια είχα παρευρεθεί σε μια ομιλία σχετική με την οικονομία και την εργασία. Ο ομιλητής τότε είχε θεωρήσει σωστό να μας τραβήξει την προσοχή με το εξής απόφθεγμα: "Το λάθος είναι αφύσικο, το σωστό είναι το φυσικό". Χιλιάδες αρνητικά συναισθήματα με πλυμήρησαν αφού τη φράση αυτή την βρήκα τόσο λάθος όσο την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

Φυσικά μετά από αυτή τη φράση δεν μπόρεσα να ακούσω τίποτε άλλο. Το μυαλό μου σκεφτόταν συνέχεια επιχειρήματα για το πόσο λάθος είναι αυτή η φράση. Η σκέψη μου λοιπόν είναι απλή. Αν το σωστό είναι το φυσικό τότε γιατί απλά δεν ξαπλώνουμε όλοι σε ένα κρεβάτι να περιμένουμε να συμβούν όλα...σωστά. Αν κάτι είναι φυσικό να συμβεί τότε δεν χρειάζεσαι ενέργεια για να το σταματήσεις. Έτσι για παράδειγμα η φύση δεν κουράζεται για να αλλάξει την άνοιξη σε καλοκαίρι, τα μέταλλα δεν καταβάλουν προσπάθεια για να σκουριάσουν και να χάσουν την χρησιμότητα τους.

Αντίθετα όταν θες να αποφύγεις και να κάνεις το "σωστό" (όπως το ορίζει βέβαια κανείς αυτό) πρέπει να καταλάβεις ενέργεια. Ενέργεια και δεξιότητες που είτε δεν έχεις και τις αποκτάς με το καιρό ή τις έχεις και καταφέρνεις να πετύχεις το στόχο σου.

Η φυσικότητα των λαθών είναι ο λόγος που έχουμε ημι-εξελιχθεί σε σύγχρονους ανθρώπους. Αν κάποιοι δεν έπαιρναν το ρίσκο να κάνουν λάθος τώρα δεν θα είχαμε ηλεκτρισμό, ίντερνετ και ιατρική και αν κάποιοι άλλοι δεν έκαναν λάθος τώρα δεν θα είχαμε αντιβιοτικά.

Τα λάθη μας χαρίζουν εμπειρία και σοφία και δεν πρέπει να τα φοβόμαστε. Όταν κάποιος φοβάται το λάθος τότε δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Είναι ψυχολογικά φυλακισμένος στην τελειότητα του νου του και σε έναν κόσμο που δεν υπάρχει για κανέναν μας.

Βγείτε λοιπόν έξω και κάνετε όσα περισσότερα λάθη μπορείτε.

Ένα πιο διαφωτιστικό video σχετικά για τα λάθη από το κανάλι Vsauce:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου