Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου 2013

The Hobbit: The desolation of Smaug


Εχθές λοιπόν με την παρέα μου αποφάσισα να δω μία από ακόμα ταινία που είχα στο wishlist μου, το The Hobbit: The desolation of Smaug. Κάτι που μου έκανε εντύπωση αλλά και με έκανε να θυμηθώ την εποχή του Lord of the Rings ήταν το γεμάτο cinema. Πραγματικά τόσο γεμάτο κινηματογράφο είχα να δω από τότε.

Το The Hobbit: the desolation of Smaug είναι η συνέχεια του The Hobbit (2012) με το ίδιο cast αλλά και με νέους ηθοποιούς. Συνεχίζει λοιπόν την ιστορία των νάνων να πάρουν το Ιερό Πετράδι από τον δράκο Smaug, που έχει εγκατασταθεί στο σπίτι τους σαν κακός συγγενής και να ενώσει τους νάνους.
Η ιστορία τελειώνει στο σημείο που ο δράκος Smaug έχει φύγει από το Lonely mountain και για να εκδικηθεί πετάει να καταστρέψει την Λιμνούπολη...όχι αυτή των Scrooge McDuck και του Donald αλλά μια άλλη που είναι ένα είδος Βενετίας.

Από πλευρά υποκριτικής όλοι οι ηθοποιοί είναι καταπληκτικοί. Ο Ian MacKellen έχει πλέον κατακτήσει τον ρόλο του ως Gandalf. Άψογος όπως και σε όλες τις προηγούμενες ταινίες. Ο Martin Freeman είναι γενικά καλώς ηθοποιός και στην ταινία είναι ο ιδανικός Bilbo. Από τις εκφράσεις του μπορεί κανείς να δει πως το δαχτυλίδι τον επηρεάζει, είναι δυναμικός σε σημεία που οι νάνοι τα βρίσκουν σκούρα αλλά χωρίς να χάνει τη Hobbit-ίστικη αισιοδοξία του Σάϊρ.

Η φωνή του Benedict Cumberbatch είναι μεν επεξεργασμένη για να είναι πιο επιβλητική όμως έχει την δυναμική του ηθοποιού. Και πάλι βέβαια θεωρώ πως ακόμα και ένα μικρότερο όνομα να βάζανε πάλι θα γινόταν καλή δουλειά. Μάλλον θέλανε να δώσουν μερικά δολάρια λιγότερα για διαφήμιση και βάλανε τον συμπρωταγωνιστή του Freeman στη σειρά Sherlock. Όχι πως ο Cumberbatch είναι κακός ηθοποιός αλλά νομίζω πως τη φωνή του Smaug μπορούσε να την κάνει και κάποιος άλλος.

Ο Richard Armitage έχει μικρότερο ρόλο νομίζω αν και στα σημεία που πρέπει να δείξει ότι είναι ο Thorin τα καταφέρνει περίφημα.

O Orlando Bloom πέφτει στην παγίδα της διαφήμισης (μάλιστα έχω διαβάσει πως στο βιβλίο δεν υπάρχει Legolas) αφού κάτι έχει γίνει λάθος. Σε αυτή τη ταινία είναι πιο γενναίος, σκληρός και πειθαρχημένος πολεμιστής σε σχέση με τον πιο light-hearted Legolas του Lord of the Rings.

Οι υπόλοιποι ηθοποιοί κάνουν πάρα πολύ καλή δουλειά και καταφέρνουν να κερδίσουν τους ρόλους τους. Θέλω να αναφέρω και ένα μικρό love story μεταξύ ενός wooden elf και ενός dwarf που νομίζω πως θα μπορούσε να απουσιάζει από την ταινία αφού δεν θεωρώ ότι προσφέρει κάτι παρά το ότι οι ηθοποιοί που παίζουν τους ρόλους αυτούς είναι πάνω από ικανοποιητικοί (σε αυτούς τους ρόλους τουλάχιστον αφού δεν θυμάμαι να τους έχω δει σε άλλη ταινία).

Να πω για τα εφέ πως δεν με κέρδισαν. Μάλιστα νομίζω πως έγινε χρήση τους άνω των επιτρεπτών πλαισίων. Και φυσικά όπου υπάρχει υπερχρήση Computer Generated εφέ θα υπάρχουν και σημεία που δεν ταιριάζουν σε μία ταινία μεγάλου budget του 2013.  Θα μπορούσαν για παράδειγμα κάποια orcs να τα είχαν κάνει με κοστουμαρισμένους ηθοποιούς.

Σε γενικές γραμμές η ταινία είναι ικανοποιητική αν και υπάρχουν σημεία που κάνει κοιλιά. Επίσης το τέλος σε αφήνει πραγματικά κρεμασμένο...το είχαν κάνει και στο δεύτερο Lord of the rings και το κάναν και εδώ. Είναι εκνευριστικό αλλά ξέρουν ότι θα τους φέρει $$$$. Δεν είναι από τις ταινίες που θα ήθελα να ξαναδώ στο κινηματογράφο και νομίζω πως τα χρονικά του δρακοφοίνικα ήταν καλύτερη ταινία από το The Hobbit: The desolation of Smaug.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου