Πέμπτη, 5 Δεκεμβρίου 2013

Πνευματική Ιδιοκτησία - Πνευματικά Δικαιώματα


α) Ξέρει κανείς τι θα έπρεπε να είχε πληρώσει για να μπορεί να διαβάσει αυτό το blog σήμερα; Υποθέτω πως τα βασικά έξοδα του internet τα γνωρίζεται, σύνδεση ίντερνετ, ρεύμα, ηλεκτρονικός υπολογιστής ή κάποια άλλη συσκευή που να μπορεί να μπει στο ίντερνετ...και μπίρα για να κατεβαίνουν καλύτερα οι χαζές ειδήσεις. Επίσης θα έπρεπε να πληρώσετε για τα windows. Τι, δεν το ξέρατε; Ε, αν δεν το ξέρατε είναι καιρός να το μάθετε. Τα windows ή έρχονται προεγκατεστημένα σε κάποιο PC και τα πληρώνεις ή τα αγοράζεις ξεχωριστό πακέτο και τα πληρώνεις ή στα φέρνει δώρο ο Θείος από την παραλία των πειρατών. Άρα λοιπόν ένα το κρατούμενο τα windows ΤΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙΣ αν θες να είσαι νόμιμος.

β) Στον υπολογιστή σου αν είσαι μουσικός πληρώνεις και το πρόγραμμα που θα σε βοηθήσει να συνθέσεις μουσική. Και πάλι φυσικά αν θες να είσαι νόμιμος

γ)Υπάρχει μία ανώνυμη εταιρία γνωστή και ως ΑΕΠΙ (Ανώνυμη Εταιρία Πνευματικής Ιδιοκτησίας) που χρεώνει τους καταστηματάρχες κέντρων διασκέδασης, μπαρ, εστιατορίων για την μουσική που παίζουν στο ραδιόφωνο τους ή στο CD/MP3 player τους για να διασκεδάσουν και τον πελάτη και τους εαυτούς τους.

Αναλυτικά το έργο αυτής της εταιρίας είναι να πηγαίνει κάθε 6 νομίζω μήνες σε τέτοιου είδους μαγαζιά να τους χρεώνει ανάλογα με τον χώρο που έχουν και στο τέλος του εξαμήνου πληρώνει τους "δημιουργούς" των μουσικών κομματιών που παίζουν τα μαγαζιά ανάλογα με το πόσο συχνά έπαιζε το τραγούδι σου. Δηλαδή έχεις εσύ ένα σουβλατζίδικο και ενώ είσαι μόνος και βαράς μύγες λες "Ας ανοίξω το ραδιόφωνο να ακούσω κανένα άσμα". Εκείνη την στιγμή σκάει μύτη η ΑΕΠΙ και σου λέει "Ψιτ, κύριος δεν είσαι σωστός...πρέπει να μας πληρώσεις αλλιώς σου κάνουμε μήνυση και τραβολογιέσαι στα δικαστήρια". Το ίδιο θα συμβεί αν θες να ακούσεις στο μαγαζί σου σε μεγάλα ηχεία το CD της Πάολα που μόλις ΑΓΟΡΑΣΕΣ. Νταβατζιλίκι δηλαδή κανονικό.

Καταρχήν όσοι δημιουργοί είναι μέλοι της ΑΕΠΙ είναι για σφαλιάρες! Γιατί; Γιατί απλά δεν έχουν δικαίωμα να ζητάν επιπλέον χρήματα για το δημιούργημα τους. Το γράψανε στο χαρτί, το γράψανε σε CD, πήγα εγώ στο Μετρόπολις (όταν υπήρχε) αγόρασα το CD και το ακούω όπου στο διάολο θέλω.

Φυσικά έχουν το επιχείρημα "Ναι μα ο σουβλατζής θα το χρησιμοποιήσει για να προσελκύσει κόσμο στο μαγαζί για να βγάλει λεφτά". ΚΑΛΑ ΚΑΝΕΙ! Τα λεφτά σου τα πήρες όταν ο σουβλατζής τα έσκασε στο Μετρόπολις (εντάξει το ξέρω έκλεισε) για να αγοράσει την "τέχνη" σου. Η αγοραπωλησία λοιπόν σταματάει. Έχεις δει ποτέ εσύ τους οδοποιούς να πηγαίνουν σε μια πολυσύχναστη περιοχή που έφτιαξαν έναν δρόμο και να λένε "Πλήρωσε με για πνευματική ιδιοκτησία δρόμου. Στον έφτιαξα πριν 10 χρόνια αλλά εσύ από αυτόν τον πολυσύχναστο δρόμο μαζεύεις λεφτά". Ή μήπως κάθε φορά που ανοίγουν ένα πρόγραμμα επεξεργασίας ήχου βγαίνει μία φόρμα για να πληρώσεις τους δημιουργούς του προγράμματος. ΟΧΙ! Δεν συμβαίνει αυτό και πίστεψε με οι προγραμματιστές δούλεψαν τις υπερδιπλάσιες ώρες από σένα για να βγάλουν ένα επαγγελματικό πρόγραμμα που θα σε βοηθήσει να βελτιώσεις τις πορδές που βγάζεις από την καραμούζα που έχεις για μουσικό όργανο.

Το θέμα πνευματική ιδιοκτησία - πνευματικά δικαιώματα με απασχολεί πολύ γιατί θεωρώ πως η τέχνη ακόμα και αυτή της βρομερής πορδής πρέπει να διανέμεται δωρεάν και ελεύθερα. Η ελευθερία της διάδοσης της τέχνης είναι πνευματική ανθρώπινη υποχρέωση. Με αυτόν τον τρόπο ο άνθρωπος μπορεί να πάει στο επόμενο στάδιο της εξέλιξης.

Ο σύγχρονος άνθρωπος είναι πολύ πιο ευφυής από αυτών πριν το ίντερνετ γιατί ο σημερινός άνθρωπος έχει περισσότερη τέχνη να εμπλουτίσει το μυαλό του και να ανοίξει τους ορίζοντες του. Αλλά η μικροψυχία των και καλά καλλιτεχνών θέλει να βάλει πνευματικές χειροπέδες και να μας εγκλωβίσει στο πιθηκίσιο μας εγωισμό.

Θα επανέλθω με το θέμα γιατί είναι αχανέστατο όπως το σύμπαν και ένα μόνο post δεν αρκεί για να το βγάλω από μέσα μου.

Α! Και για να δίνουμε λύσεις παρακάτω υπάρχει link από ένα διαδικτυακό ραδιόφωνο με μουσική ελεύθερη και υπό την άδεια creative commons. Θα αναλύσω άλλη φορά σχετικά με τα creative commons.

Creative Commons Radio

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου