Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2013

Ο Μεγάλος Αδελφός μας παρακολουθεί


Χίλια εννιακόσια ογδόντα τέσσερα. Από τα καλύτερα βιβλία που έχω διαβάσει. Μια μελλοντική δυστοπία που η κυβέρνηση έχει αναλάβει να ελέγχει τα πάντα, από το τι θα τρως μέχρι το ποιον/α θα παντρευτείς. Αμφίδρομες τηλεοράσεις που σε παρακολουθούν και καταγράφουν τα λόγια σου, τιμωρία ακόμα και για την απλή σκέψη που μπορεί να έκανες και να προδόθηκες από τον ίδιο σου τον εαυτό και τέλος ένας ατέρμονος πόνος για το ανθρώπινο είδος. Όλα αυτά μέχρι πριν από λίγα χρόνια ήταν ένα παραμύθι...

Σίγα, σιγά διαφαίνεται η επιθυμία των μεγάλων εταιριών να μας παρακολουθούν με σκοπό...να κατακτήσουν το κόσμο...καλά όχι να κατακτήσουν το κόσμο αλλά σίγουρα να πλουτίσουν περισσότερο. Ένα χτύπημα ήρθε από την microsoft όταν μας ανακοίνωσε πως το Xbox One θα πρέπει να έχει την κάμερα πάντα ανοιχτή. Φυσικά ο κόσμος ξεσηκώθηκε πήρε καδρόνια και βγήκε στους δρόμους για να διαμαρτυρηθεί...μέχρι που η microsoft είπε "Ε αφού μου το ζήτησε ο κόσμος θα το κάνω, γιατί αγαπάω τον κόσμο που στήριξε τις δύο προηγούμενες κονσόλες μου" (ναι και μετά μοίρασε τσίχλες στο λαό). Αν η microsοft δεν είχε να χάσει τίποτα η κάμερα ακόμα θα ήταν εκεί να μας κοιτάει...ο καταναλωτής όμως ευτυχώς κέρδισε αυτή τη μάχη αφού η microsoft φοβήθηκε πως θα χάσει κέρδη γιατί δεν θα αγόραζε κανένας την κονσόλα της.

Μετά από λίγους μήνες ήρθε η μεγάλη αποκάλυψη του Σνόουντεν. Η google και το facebook μας παρακολουθούν. Έλα! Αλήθεια; Δεν μπορώ να το πιστέψω. Φυσικά και μας παρακολουθούν και προφανώς οι κυβερνήσεις θα πάνε στην κάθε google και στο κάθε facebook για να συλλέξουν αυτές τις παρακολουθήσεις για να προστατέψουν τα συμφέροντα τους. Και ξέρετε πια είναι τα συμφέροντά τους....$$$..χρήμα.

Το μόνο συμφέρον που υπάρχει από τις παρακολουθήσεις σε μία καπιταλιστική κοινωνία είναι το χρήμα. Φυσικά αυτό μπορεί να γίνει μία τυραννία και το 1984 να έρθει τελικά 30 χρόνια μετά. Εκεί που θέλω να καταλήξω είναι πως ο κόσμος μπορεί να οδηγήσει την ιστορία εκεί που θέλει. Αν ο κόσμος πει στο facebook ή προστατεύεις τα προσωπικά μας δεδομένα ή από αύριο θα έχεις μόνο έναν χρήστη στους πανάκριβους servers σου είμαι σίγουρος πως ο Zuckerburg θα ταρακουνηθεί (ή θα πάρει τα λεφτά του και θα φύγει σε άλλο πλανήτη). Και είμαι σίγουρος γιατί το έκανε και στο παρελθόν και μάλιστα όχι μόνο μία φορά. Υπήρχε αλλαγή στο facebook που τα μηνύματα στο chat εμφανίζονταν στο feed. Αυτό δεν άλλαξε μόνο του. Έγινε χαμός από το κόσμο του facebook και άλλαξε.

Τέλος πιστεύω πως όλα έχουν να κάνουν με το όριο της παρακολούθησης που θέτουμε εμείς. Έχω facebook, google+, κινητό και internet γιατί ζω στο 2013. Το πόσο με παρακολουθούν εξαρτάται από εμένα και μόνο. Αν εκφράζω τις ιδέες μου στο ίντερνετ και οι ιδέες μου είναι ....μη συμβατικές, θα με παρακολουθούν. Το ίδιο όμως θα συμβεί και αν τις εκφράσω σε μία καφετέρια. Ο βαθμός που εκτίθεμαι είναι αυτό που έχω, τουλάχιστον ακόμα, την επιλογή. Αν κουβαλάω το κινητό μου ακόμα και στην τουαλέτα πάλι είναι επειδή το επιλέγω εγώ. Οι δικές μας επιλογές είναι αυτές που καθορίζουν τον κόσμο γύρω μας και τον διαμορφώνουν ανάλογα.

Υ.Γ.: Για άλλο πράγμα ήθελα να γράψω αλλά από τη μία η είδηση που δίνω σε λινκ παρακάτω και από την άλλη μια συζήτηση που είχα με έναν φίλο άλλαξαν εντελώς το θέμα.

Αποστολή προσωπικών δεδομένων από smartTV

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου