Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2013

To Linux είναι το μέλλον του gaming

Επέστρεψα λοιπόν σπίτι σήμερα και διάβασα την παρακάτω είδηση:

Gabe Newell: Το Linux είναι το μέλλον του gaming, σύντομα νέο hardware

Μπορώ να πω πως ξαφνιάστηκα αλλά ταυτόχρονα χάρηκα για τον τίτλο. Είμαι Linux user αρκετό καιρό και ξέρω πως το μεγαλύτερο παράπονο του κόσμου απέναντι στο Linux είναι ότι δεν έχεις κάποια προγράμματα που έχεις στα windows και ότι δεν έχει παιχνίδια. Αρκετοί έχουν dual boot συστήματα (μέσα σε αυτούς κι εγώ) για να μπορούν να παίζουν κανένα PC game.

Έτσι λοιπόν ο κύριος Newell μας λέει ότι το μέλλον του gaming είναι στο Linux. Δεν ξέρω αν ισχύει αλλά για να δούμε. Πολλά games αλλά και καλά βγαίνουν σε android εδώ και καιρό. Ο κόσμος πριν μερικά χρόνια έπαιζε μετα μανίας angry birds και άλλα puzzle games που φυσικά απευθύνονται σε casual gamers. Ακόμα και σήμερα βλέπεις κόσμο να παίζει παιχνίδια σε android συσκευές και μάλιστα να το απολαμβάνει. Ξέρω πως δεν είναι σκληροπυρηνικοί τίτλοι όπως το Call of Duty 8.999 Space warefare ή το Pro 666 the satanic goalkeeper αλλά τα games έχουν έναν και μόνο σκοπό, να μας διασκεδάσουν. Οπότε η πλατφόρμα του android στα κινητά είναι άξια για κάτι τέτοιο.

Μετά έχουμε το OUYA που ξεκίνησε με διθυραμβικές κριτικές (χωρίς κανένας να το έχει δει) και έχει καταλήξει αυτή τη στιγμή να είναι απλά ένα βίντεο παρουσίασης και unboxing στο youtube. Θα μου πεις ακόμα νωρίς είναι αλλά για την ώρα δεν έχουμε κάτι αξιοσέβαστο. Εγώ βέβαια σαν Retro Gamer προτιμώ το OUYA από το XBOX ONE η το PS4 αλλά αυτή βέβαια είναι η δική μου γνώμη.

Αυτά τα δύο παραπάνω παραδείγματα τα έφερα μόνο και μόνο για να δούμε αν το Linux έχει κάτι να μας δείξει μέχρι τώρα στο gaming. Η Valve φυσικά φτιάχνει δική της κονσόλα που βασίζεται σε Linux έτσι κάτι τέτοιο ίσως σηματοδοτήσει μια νέα εποχή open με source games ή τουλάχιστον games που βασίζονται σε μία open source πλατφόρμα. Το μέλλον θα δείξει και εγώ ελπίζω να είναι υπέρ του ανοιχτού λογισμικού και της ελευθερίας μας (αυτό για σένα microsoft και τον spy σου το xbox one).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου